Concert Regal la Sala Radio

Eugen Sârbu
Eugen Sârbu

Vineri, 12 mai, la ora 19.00, Orchestra Națională Radio sărbătorește Ziua Regalității printr-un concert special, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt, cu participarea violonistului Eugen Sârbu, singurul muzician român menționat, alături de George Enescu, în celebra publicație Oxford Dictionary of Music.

Vineri, 12 mai, la ora 19.00, Orchestra Națională Radio sărbătorește Ziua Regalității printr-un concert special, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt, cu participarea violonistului Eugen Sârbu, singurul muzician român menționat, alături de George Enescu, în celebra publicație Oxford Dictionary of Music.

Concertul este o continuare a tradiției instaurate în ultimele stagiuni la Sala Radio, de celebrare a Zilei Regalității în România, și va fi onorat de participarea unor reprezentanți ai Casei Regale a României.

Seara va debuta cu interpretarea Imnului Regal, scris de Eduard Hübsch, cântat oficial prima dată în România în anul 1884, la încoronarea Regelului Carol I. Ulterior, imnul a fost inclus de George Enescu la finalul lucrării Poema Română. Programul va continua cu Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61de L. Van Beethoven și cu Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98 de J. Brahms.

(w670)

William Kunhardt. Foto - Marcus Maschwitz

Câștigător al Premiului James Conlon pentru dirijat în 2014, William Kunhardt este dirijor principal al Orchestrei de Cameră Arensky şi dirijor rezident la Festivalului Piraeus din Atena.

Alături de Orchestra de Cameră Arensky a concertat în Londra la Southbank Centre, Kings Place, Cadogan Hall. A realizat înregistrări cu Simfoniile de Beethoven, Mozart, Tombeau de Couperin de Ravel şi concerte cu Jennifer Pike, Banjamin Grosvenor, Andrew Haveron, Andryi Viytovych şi grupul Aldenburgh.  A dirijat Orchestra Naţională Radio din Bulgaria, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, O:Mordent Orkester din Suedia, Orchestrele Filarmonicilor de stat din Grecia şi Republica Moldova, Orchestra Academică a Festivalului de la Lucerna şi a fost invitat să participe la festivaluri din Germania, Franţa şi Bahrain. A debutat la Postul Public American de Radio, a colaborat cu Sarah Chang, Robert McDuffie, Orchestra Simfonică din Atena.

William Kunhardt s-a născut în anul 1989 la Londra, a fost elev al Eastbourne College, a studiat vioară la Londra cu Dona Lee Croft şi dirijat la Paris, cu Neil Thomson. A mai primit îndrumări de la Paavo şi Neeme Järvi, Peter Eötvös, Heinz Holliger, Sir Mark Elder şi Robert Spano, totodată a urmat cursuri de măiestrie artistică la Festival IRCAM şi totodată la festivalurile din Lucerna şi Aspen. William Kunhardt a fost şi dirijor principal al International Orchestra for Freedom şi la Young Vituosi Festival din Castelreng, Franţa.

                                                                       

Considerat astăzi unul din marii violoniști ai lumii, violonistul Eugen Sârbu a cântat pe șase continente, apărând ca solist al marilor orchestre din Londra, Viena, Hamburg, Helsinki, Amsterdam, Bruxelles, Milano, Geneva, München, New York, Los Angeles, Dallas, Miami, Tokyo, Hong Kong, Seul, Noua Zeelandă, Sydney, Melbourne, Johannesburg, Capetown, Santiago de Chile etc., pe cele mai prestigioase scene ale lumii și la importante festivaluri internaționale.

 

“Destinat geniului” (Daily Telegraph, Londra), comparat cu “Paganini însuși” (Goteborg Musik) și ridicat la “statutul de superstar” (The Guardian, Londra), Eugen Sârbu este considerat astăzi o personalitate muzicală impunătoare pe scena muzicii clasice.

Renumitul critic britanic Margaret Campbell îi acorda un loc important lui Eugen Sârbu în volumul The Great Violinists (Marii violoniști), editat la Londra în 2004. Cariera internațională a lui Eugen Sârbu a fost lansată printr-un număr impresionant de medalii de aur în practic toate marile concursuri internaționale de vioară din Europa și America de Nord, culminând cu Premiul Rockefeller pentru Muzică în Statele Unite, Premiul I la Concursul Internațional Paganini (Genova, Italia), la numai două luni după ce câștigase Premiul I și Premiul Publicului la Concursul Carl Flesch din Londra.

Au urmat recitaluri cu distinși pianiști ca Bruno Canino, Gordon Back și sora sa Carmina Sârbu, pe cele mai prestigioase scene ale lumii și la importante festivaluri internaționale.

Câteva evenimente muzicale mondiale ilustrează măsura personalității lui Eugen Sârbu. Astfel, în 1982, celebrul muzician, ca director și fondator al orchestrei European Master Orchestra - formată din membrii de elită ai marilor orchestre europene, a apărut ca solist și dirijor în premieră mondială la Royal Festival Hall din Londra. În 1994, Eugen Sârbu a cântat pe vioara lui Paganini (Il Cannone) într-un concert de importanță istorică la Metropolitan Museum din New York. În 1996 susține un recital la Palatul St. James din Londra, la invitația personală a Prințului Charles. În septembrie 1999, marele violonist a deschis stagiunea muzicală din New York la Carnegie Hall, cu un succes fulminant, acompaniat de American Symphony Orchestra în Concertul de Brahms.

 (w670)

Repertoriul lui Eugen Sârbu este vast, iar lucrările lui George Enescu ocupă un loc deosebit. Sonata a III-a de George Enescu, “în caracter popular românesc“, interpretată de Eugen și Carmina Sârbu este admirată de melomani și critici în întreaga lume. Sârbu înregistrează extensiv pentru BBC iar pe disc pentru casele discografice EMI (Londra) și Auvidis (Paris). De asemenea, el apare frecvent pe canale de radio și televiziune în numeroase țări.

Cu ocazia cutremurătoarelor evenimente spre libertate și democrație în România, din 1989, Eugen Sârbu s-a dovedit a fi o personalitate impresionantă, cu o forță patriotică răsunătoare, inițiind o campanie mondială de ajutor pentru țara sa natală, organizând și participând la nenumărate concerte de binefacere pentru renașterea și dezvoltarea vieții cultural-artistice în România. În 1995, a creat Bursa Eugen Sârbu  la Universitatea de Muzică din București, finanțată personal și decernată anual prin concurs. În mai 1997, Eugen Sârbu a fost numit Director de Onoare al Orchestrei Naționale Radio – România. În decembrie 2000, Președintele României, Emil Constantinescu, a acordat celebrului muzician, Ordinul “Steaua României” în grad de Comandor – pentru contribuția sa excepțională în arta muzicii, iar în septembrie 2004, Președintele Ion Iliescu i-a înmânat Ordinul “Meritul Cultural”, la Londra.

Eugen Sârbu s-a născut la Pietrari, lângă Târgoviște și a început studiul viorii la vârsta de cinci ani cu tatăl său. La numai șase ani, și-a făcut prima apariție în public, devenind în scurt timp o adevărată legendă. Studiază ca elev la Liceul de Muzică din Galați cu prof. S. Nachmanovici și apoi cu prof G. Avachian la București și la Conservatorul “C. Porumbescu” la clasa prof. Ionel Geantă. În 1970, la recomandarea lui Yehudi Menuhin, a primit o bursă americană la Institutul Curtis din Philadelphia și la Juilliard School din New York unde studiază cu renumitul profesor Ivan Galamian. În timpul șederii sale la Philadelphia, a avut deasemenea privilegiul de a lucra cu Eugene Ormandy (dirijat) și cu Cvartetul Guarneri (muzică de cameră). Influența lui Nathan Milstein, cu care Eugen Sârbu a studiat în Europa (la Londra și Zurich) a marcat personalitatea sa violonistică.

Celebrul violonist Eugen Sârbu și minunata sa vioară Stardivarius din 1729 - care i-a aparținut și lui Wieniawski - încântă publicul și criticii din întreaga lume.                                           

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel