Columbia: Parlamentarii gherilei FARC și-au făcut intrarea

Noii parlamentari ai fostei gherile FARC şi-au făcut vineri intrarea în Parlamentul columbian, dominat de dreapta preşedintelui ales Ivan Duque, foarte critic cu privire la acordurile încheiate între guvern şi FARC, relatează AFP. 

"Iată, pentru prima dată, cinci senatori şi cinci reprezentanţi ai partidului Forţa alternativă revoluţionară comună, născut din destructurarea şi dezarmarea FARC (fostă gherilă cu acelaşi acronim: Forţele armate revoluţionare din Columbia - n.r.)", a declarat preşedintele la final de mandat Juan Manuel Santos, cu prilejul reunirii Parlamentului care va legifera în următorii patru ani. 

"Doamne şi domni parlamentari ai partidului FARC. Acum că aţi depus armele, acum că aţi acceptat să contribuiţi la adevăr şi aţi acceptat justiţia de tranziţie, acum că aţi jurat să ne respectaţi constituţia, normele şi principiile republicii noastre: fiţi bineveniţi în acest templu al democraţiei!", a adăugat preşedintele. 

Au vrut 10 dar au preluat doar șapte 

Chiar dacă acordul de pace din 2016, care a pus capăt unei jumătăţi de secol de conflict, garanta zece mandate partidului FARC (cinci în Senat, cinci în Camera Reprezentanţilor), numai şapte au fost preluate în cele din urmă vineri de foşti luptători de gherilă. 

Numărul doi al FARC, Ivan Marquez, fost negociator şef al acordului în timpul convorbirilor din Cuba, nu şi-a preluat mandatul, acuzând "desfigurarea" acordului de pace, dar şi în semn de solidaritate cu camaradul său Jesus Santrich, deţinut la Bogota şi a cărui extrădare este solicitată de SUA pentru trafic de droguri. La rândul său, Byron Yepes a refuzat mandatul invocând probleme de sănătate. Viitorul locurilor lor în parlament nu este încă stabilit, notează AFP. 

Au venit și liderii gherilei

Printre cei prezenţi s-au aflat şi foştii lideri ai rebelilor Carlos Antonio Lozada şi Pablo Catatumbo, precum şi două femei: Victoria Sandino şi Sandra Ramirez, soţia lui Manuel Marulanda, zis "Tirofijo", fondator şi comandant şef al FARC, care a murit în 2008 la vârsta de 79 de ani. 

"Pacea deschide posibilităţi de a fi auzite şi alte voci în Congresul Republicii", a declarat Lozada. 

"Această zi va rămâne în istorie ca ziua în care oameni din popor au intrat în Congres cu bărbaţi şi femei din @FARC_EPueblo", a scris pe Twitter Rodrigo Londono, zis "Timoşenko", şeful fostei gherile. 

Juan Manuel Santos, al cărui mandat se încheie la 7 august, a cerut Parlamentului să protejeze pactul de pace care a dus la dezarmarea a circa 7.000 de luptători de gherilă şi a asigurat evitarea a 3.000 de morţi. "Aveţi grijă de pacea care se naşte! (...) Pentru că este bunul cel mai preţios pe care o naţiune îl poate avea", a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel