Cine plăteşte şi forfetar şi impozit pe venit în 2011

bani
bani

Cota unică nu va fi chiar atât de unică pe cât se laudă Executivul. Cei care au avut ghinionul să facă profit doar în ultimul trimestru al anului trecut vor da 16 la sută din acest profit statului, plus forfetarul pe care deja l-au achitat în primele trei trimestre. Ca urmare, ei vor achita deci peste 16 la sută.

Camera Consultanților Fiscali a cerut lămuriri Ministerului Finanțelor, dat fiind că așa zisa facilitate introdusă de Executiv în luna octombrie, prin renunțarea la ”forfetar”, obligă firmele să depună două declarații de impozit pentru același an. Până acum, normele metodologice nu au fost emise, deși pentru prima perioadă fiscală (1 ianuarie 2010-30 septembrie 2010) termenul de depunere a declarațiilor este de 25 ianuarie.

”Softurile contabile nu mai sunt funcționale, ne-a declarat dl. Dan Manolescu, vicepreședintele Camerei Consultanților Fiscali, pentru că erau programate să calculeze impozitul pe un an întreg, nu pe două perioade fiscale. Pentru firme sau pentru contabili va fi nevoie de un efort suplimentar, respectiv un număr mai mare de ore de muncă sau o investiție în achiziționarea de noi programe. Dincolo de acest lucru, este posibil să apară erori, cauzate de o interpretare greșită a legii. De aceea, forul profesional a solicitat lămuriri autorităților. Din discuțiile de la Ministerul Finanțelor am înțeles că firmele care au făcut profit în toate cele trei trimestre în care s-a aplicat forfetarul vor face o singură declarație de impozit, așa că, la nivelul anului 2010, cota lor de impozit va fi de 16 la sută. Adică vor mai achita doar diferența dintre ce au plătit deja și ce rezultă la finalul anului. Cei care au avut pierderi pe primele trei trimestre, dar au făcut profit în finalul anului, vor depune două declarații și vor plăti 16 la sută din profitul pe trimestrul trei, pe lângă ceea ce au achitat deja ca impozit forfetar. Întrucât forfetarul a fost abrogat la 1 octombrie 2010, nu se mai poate lua în calcul pentru al patrulea trimestru al anului. Oricum, totul este la nivel de discuții, normele nu sunt încă publicate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel