Ce este Vodka, din ce se face și când a apărut

Ce este Vodka, din ce se face și când a apărut / Foto: Pixabay
Ce este Vodka, din ce se face și când a apărut / Foto: Pixabay

Află în articol ce este Vodka.

Vodka este un spirt alcoolic incolor, inodor, popular în întreaga lume. De la umile sale origini medievale ca produs medicinal, vodka a cucerit lumea. În 2020, vânzările mondiale de vodkă au câștigat aproximativ 45 de miliarde de dolari, iar consumatorii din SUA au consumat 862,4 milioane de litri din băutura alcoolică puternică, potrivit Beverage Dynamics, o revistă națională axată pe vânzările de alcool, scrie Live Science.

Dar din ce se face Vodka?



Pentru a produce vodcă, trebuie mai întâi să fermentați orice aliment care conține zahăr sau amidon, apoi să distilați produsul pentru a crește conținutul de alcool. Fermentarea înseamnă hrănirea drojdiei cu zahăr, astfel încât drojdia să poată produce alcool. Vodca poate fi făcută din boabe fermentate precum sorg, porumb, orez, secară sau grâu, tor din cartofi, melasă de sfeclă de zahăr sau chiar fructe, potrivit „Vodka: O istorie globală,” (Reaktion Books, 2012).

Etapa de fermentație creează un produs cu doar aproximativ 16% alcool în volum (ABV) prea scăzut pentru băuturi spirtoase. Creșterea acestui număr necesită distilare sau încălzire într-un recipient cunoscut sub numele de alambic. Temperatura de fierbere a alcoolului este mai mică decât cea a apei, ceea ce înseamnă că alcoolul se evaporă și poate fi colectat separat de apă. Cea mai mare parte a vodcii are 30% până la 40% ABV. „Băuturile spirtoase rectificate”, precum brandul american Everclear, ajung la 95% ABV.

Cum a ajuns Vodka în Rusia

Primele înregistrări ale unui spirt distilat asemănător vodcii provin de la alchimistul și chimistul islamic Jabir ibn Hayyan, care a inventat un dispozitiv de distilare pentru a capta vaporii din vinul încălzit în scopuri științifice. Vodka a ajuns în Rusia în 1430, când un călugăr pe nume Isidore a adaptat băutura italiană aqua vitae, potrivit cărții citate. Probabil că această primă vodkă mirosea rău, avea un gust și mai rău și era folosită în principal în scopuri medicinale. De-a lungul a câteva secole, distilarea a evoluat, aroma s-a îmbunătățit, iar vodka a devenit în cele din urmă băutura preferată a rușilor.

Popularitatea vodcii a fost răspândită de soldații ruși, câștigând un punct de sprijin în toată Europa în timpul războaielor napoleoniene. În anii 1860, fostul iobag Pyotr Smirnov a perfecționat procesul de distilare și a început să vândă ceva care seamănă cu băutura inodoră și limpede, cunoscută astăzi. În urma războiului civil care a înființat Uniunea Sovietică, fiul lui Smirnov, Vladimir, a mutat distileria la Paris și a folosit o grafie franceză a numelui său: Smirnoff. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel