Costin Dămășaru, expert în neuroștiință, a explicat care este diferențe dintre un om rău și un om bun.
Costin Dămășaru, expert în neuroștiință, a participat la podcastul lui Radu Constantin, unde a vorbit despre bunătatea din oameni, care nu trebuie cultivată din considerentul fricii că vei fi pedepsit, ci printr-un set de reguli bine întipărit la nivelul creierului.
„Dacă tu ai nevoie de Dumnezeu ca să fii om bun, nu ești om bun, ci ești doar un fricos căruia îi e frică de pedeapsa pe care Dumnezeu ți-o va da. Oamenii buni se văd atunci când nu există o retribuție sau o pedeapsa și îi lași să vezi ce fac. Acolo, de fapt, se vede un om bun, când are posibilitatea să facă rău și să nu-l tragă nimeni la răspundere, dar decide să nu o facă pentru că el e un om bun, nu că îi e frică.
În creier avem o amigdală neuronală, iar în momentul în care nu ai un set de reguli bine stabilit, nu vei învăța cum să gestionezi lumea din jurul tău. Creierul are nevoie de reguli, de cauză-efect. Creierul are nevoie de reguli, pentru a putea înțelege lumea în care ne aflăm și pentru a putea ajuta mintea. Aceste programe care ni se inoculează le învățăm, de fapt.
Ce este cel mai important este să ajuți, dar nu dezinteresat. Pentru orice ajutor pe care îl faci, trebuie să fii remunerat. Nu există nimic gratuit pe lumea asta și tot timpul trebuie să plătești. Dacă nu o faci, rămâne o legătură, o datorie, care se plătește într-un alt mod. Legile universale sunt unviersal valabile. Totul e o tranzacție, inclusiv dragostea, inclusiv omul pe care îl vezi pe stradă că se duce și dă un ban unui cerșetor“, a precizat Costin Dămășaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu