Călin Popescu Tăriceanu, scrisoare deschisă către liberali. Apel împotriva predării PNL către Traian Băsescu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis o scrisoare deschisă către liberali, în care le cere să nu accepte o fuziune cu PDL, pentru a nu arunca PNL în brațele președintelui Traian Băsescu. 

Iată scrisoarea deschisă a lui Călin Popescu Tăriceanu, către liberali, publicată de știripesurse.ro:

"Apel către toţi liberalii români

Trăim astăzi un moment de răscruce în istoria liberalismului românesc. Un moment trist, de incertitudine, dar care poate fi, totodată, momentul în care va începe renaşterea PNL şi a liberalismului românesc după tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni. Momentul în care liberalii români îşi pot recâştiga încrederea în PNL, în care liderii partidului pot arăta că ştiu să îi asculte pe toţi liberalii. La 139 de ani de la înfiinţarea sa, Partidului Naţional Liberal i se cere chiar de către conducerea sa (demisionară în urma unui eşec electoral major!) să abandoneze liberalismul. Să renunţe la identitatea sa politică, la valorile şi principiile sale, la ideologia sa şi, probabil, chiar la numele său. Să adere la o familie politică şi la o structură politică profund anti-liberale. Să se pună în serviciul unor oameni care şi-au dedicat mult timp şi o imensă cantitate de energie politică tocmai pentru a distruge PNL-ul. În prima zi de după alegerile recent încheiate presa şi comentatorii politici arătau că Traian Băsescu a fost aspru sancţionat de electorat, dovadă fiind chiar scorul de 6% obţinut de grupul de politicieni susţinuţi de el. Cum se poate justifica atunci faptul că în chiar aceeaşi zi conducerea PNL îi îndeplineşte visul de a elimina liberalismul de pe scena politică românească şi de a pune PNL-ul la dispoziţia familiei sale politice? Traian Băsescu a luptat ani de zile pentru a atinge acest obiectiv, dar nu a avut succes. PNL i-a ţinut piept, chiar dacă mijloacele puse în mişcare împotriva liberalilor români au fost imense. De ce se propune tocmai acum o astfel de decizie?

VEZI și: De Ce îi este frică lui Antonescu de Tăriceanu. "E un CADAVRU ambulant"

La această întrebare simplă nu a existat niciun răspuns din partea conducerii PNL. La fel cum nu a fost adus niciun argument pertinent pentru a justifica părăsirea ALDE şi adeziunea la PPE. Am auzit cu toţii vehiculându-se prin presă doar nişte neadevăruri care îi dezonorează pe cei care le rostesc şi ne jignesc pe noi, cei care ar trebui să le credem. Potrivit acestora, ALDE, partidul liberalilor europeni, „ar fi de stânga". Care sunt argumentele în acest sens? Cum poate fi liberalismul, ca doctrină politică, „de stânga"? Ce anume din prestaţia lui Guy Verhofstadt, candidatul ALDE pentru conducerea Comisiei Europene şi timp îndelungat Prim Ministru liberal al Belgiei, arată o orientare de acest fel? La mijlocul campaniei electorale recent încheiate, când a venit la Bucureşti pentru a-l susţine pe domnul Antonescu, sigur nu era „de stânga". Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO şi fostul Prim Ministru liberal al Danemarcei, a fost recent la Bucureşti. I s-a părut cuiva că este "de stânga"?

VEZI și: Tăriceanu anunță sfârșitul PNL. "O asemenea trădare este inacceptabilă"

Sau nu cumva toate aceste vorbe despre "stânga" nu sunt decât un basm pentru a justifica un gest politic care are alte conotaţii, alte justificări, alte cauze. Oare chiar poate cineva crede că în ziua demisiei din funcţia de preşedinte al PNL cineva are brusc o revelaţie doctrinară cum că familia liberală europeană ar fi mult prea de "stânga", iar PNL trebuie de aceea să abandoneze doctrina sa politică, identitatea sa, valorile şi principiile în care crede şi pe care le susţine de peste un secol? Este fostul preşedinte al PNL în măsură să judece aceste lucruri în acest moment al carierei sale politice?

Traian Băsescu este "dreapta"? Partidele sale sunt "dreapta"? Oare suntem crezuţi atât de naivi încât să putem accepta astfel de explicaţii cusute cu aţă albă? Cum se poate ca abandonarea liberalismului şi alinierea în familia politică a lui Traian Băsescu să ne fie prezentate ca soluţii pentru redresarea politică şi electorală a unui PNL grav afectat de notele date de electorat unui şir parcă interminabil de decizii politice neinspirate, care au făcut ca în numai 3 luni PNL să piardă rezultatele unor eforturi politice care au început încă din anii 2007 – 2008?

Pentru că la niciuna dintre aceste întrebări nu există răspuns, lansez acum acest Apel către toţi cei care sunt liberali. Nu doar către membrii PNL ci şi către simpatizanţii şi votanţii acestui partid, către toţi cetăţenii români apropiaţi de valorile şi principiile liberale, pe scurt către toţi cei care se consideră liberali. Mă adresez acum tuturor celor care pot, împreună, să salveze identitatea politică liberală a PNL.

VEZI și: Război de vorbe între Călin Popescu Tăriceanu și Crin Antonescu

Preşedintele PNL care îşi încheie acum mandatul a declarat recent că vede ca fiind cea mai mare realizare a mandatului său faptul că a putut duce lucrurile către momentul în care PNL îşi abandonează ideologia politică liberală, în care rupe legăturile cu tradiţiile sale şi cu înaintaşii săi, în care începe fuziunea cu partidul care l-a susţinut atâta timp pe Traian Băsescu. Ciudat mod de a servi liberalismul, de a servi PNL-ul, de a respecta marea tradiţie a acestui partid şi de a menţine contactul cu electoratul liberal... Ciudat mandat de preşedinte al PNL în care realizarea cea mai de seamă este rezervată pentru momentul de după prezentarea demisiei de la conducerea partidului în urma unui eşec electoral... I-aş răspunde că momentul potrivit pentru realizările cele mai mari ar fi fost înainte de alegeri! Ni se spune că ar putea fi păstrat numele partidului... Nici simpla folosire a cuvântului "liberal" în denumirea partidului şi nici simpla posesiune a ştampilei partidului nu sunt suficiente pentru a putea păcăli electoratul. Cuvântul "liberal" este prezent şi în denumirea partidului care este legat de întreaga activitate a lui Traian Băsescu, Partidul Democrat Liberal. Dar nimeni nu a fost vreodată atât de naiv să creadă că acesta chiar este sau a fost vreodată un partid apropiat de valorile şi principiile liberalismului. Nu trebuie să încercăm să ne păcălim singuri. Lupta electorală care urmează în toamnă nu va fi între "dreapta" şi "stânga". Va fi o luptă prin care Traian Băsescu va încerca să se menţină la putere prin orice mijloace, în orice condiţii. Rupând USL conducerea de atunci a PNL-ului l-a readus în joc pe Traian Băsescu. Forţând acum PNL să îşi abandoneze identitatea politică, începând fuziunea cu PDL, aceeaşi conducere a PNL este cea care ii face acum lui Băsescu un transfer de sănătate, îl face să întinerească din punct de vedere politic.

VEZI și: Antonescu: Băsescu a făcut o mișcare spectaculoasă

Acest plan de atragere a PNL între partidele controlate de Băsescu a fost anunţat de mult timp în mod public. Nu este un secret ca el a fost prezentat ca fiind vehiculul politic prin care Băsescu doreşte să se întoarcă în fruntea politicii româneşti. Am fost anunţaţi chiar şi de faptul că domnul Antonescu va fi eliminat, la timpul potrivit, din fruntea partidului şi din cursa prezidenţială... Nu cred că mai trebuie să-şi facă nimeni iluzii: odată ce începe fuziunea PNL cu PDL, odată ce progresează "unificarea dreptei", va fi foarte uşor pentru Traian Băsescu să găsească soluţii de a atrage de partea sa o mare majoritate din foştii săi colegi din PDL pentru a obţine controlul noului partid !

De aceea chemarea mea este aceea de a continua linia politică începută în 2007 – 2008 care până acum a fost urmată cu consecvenţă şi a salvat PNL: izolarea lui Traian Băsescu, refuzul oricărei colaborări cu acesta până la încheierea carierei sale politice şi respingerea oricărui compromis cu oamenii politici strâns legaţi de el. Partidul Naţional Liberal trebuie să rămână partidul liberalilor români. El nu aparţine unui lider politic de moment şi, cu atât mai mult, nu aparţine unui preşedinte demisionar în urma unei înfrângeri electorale usturătoare!

Deciziile finale privind orice fuziune care să lege PNL de alte partide şi privind programul de guvernare trebuie luate în cadrul Congresului PNL care va avea loc peste câteva săptămâni când va fi aleasă şi noua conducere a partidului. Până atunci, fac apel la toţi liberalii români să arate susţinerea lor pentru ca PNL să rămână un partid liberal. Fac apel la conducerea PNL, la liderii de la nivel local şi central să reflecteze serios asupra identităţii politice a PNL. Să asculte mesajele transmise de simpatizanţi, de membri, de primari, de aleşii locali. Să se gândească din nou la tot ceea ce ştiu despre istoria partidului, despre realizările sale, despre destinul său istoric. Să se gândească din nou dacă doresc ca la alegerile din toamnă să fie în tabăra lui Traian Băsescu sau nu. În acelaşi timp, solicit să se pună capăt metodelor ruşinoase, nedemne de un partid liberal, de a impune deciziile politice prin mijloace de constrângere, prin ameninţări, prin şicane, prin blocarea accesului în sedii a tuturor celor care nu sunt de acord cu renunţarea la numele şi tradiţiile partidului. Cer ferm fostului preşedinte Antonescu şi grupului care îl înconjoară să-şi recapete decenţa şi luciditatea politică şi să nu facă demersuri nestatutare, lipsite de legitimitate şi de validitate în sensul continuării acţiunilor de abandonare a liberalismului şi aderare la PPE."

Călin Popescu –Tăriceanu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel