Călin Popescu Tăriceanu, anunț decisiv cu privire la reluarea votului din Senat în cazul lui Dan Șova

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut luni un anunț decisiv despre posibilitatea reluării votului în cazul cererii DNA pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. Tăriceanu a transmis că reluarea votului nu este posibilă, întrucât procedura a fost îndeplinită și nu a existat "nicio contestație a votului sau a procedurii utilizate".

"Nu știu dacă este o intenție serioasă de reluare a votului, dar reluarea votului nu se poate face decât dacă există, cum se întâmplă poate uneori, o defecțiune în sistemul de vot, dacă unii dintre membrii Camerei nu pot să voteze, dar nu este cazul. Pentru un vot care unei părți din membrii Parlamentului nu este convenabil, nu se poate relua votul. Procedura a fost îndeplinită, nu a existat nicio sesizare, nicio contestație a votului sau a procedurii utilizate, așa încât nu poate fi acceptabil un astfel de demers", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.

Citește și: Cristian Bodea, PNL, pentru Klaus Iohannis: Nu tot Parlamentul e bătut în cap!

Întrebat care va fi procedura în cazul votului pentru cea de-a doua cerere de reținere și arestare preventivă în cazul lui Darius Vâlcov, șeful Senatului a explicat că "până nu se face modificarea Regulamentului sau nu apare o sesizare a Curții care să oblige Senatul să facă o modificare a Regulamentului, rămâne în vigoare actuala prevedere".

De ce se votează după Regulamentul Senatului

Tăriceanu a recunoscut că într-adevăr există o contradicție între textul Constituției și prevederile din Regulamentul Senatului și din Statutul deputatului și senatorului cu privire la procedura de adoptare a unei cereri de începere a urmăririi penale sau de reținere și arestare preventivă.

"Este o neconcordanță între prevederea constituțională și cea din Regulamentul comun al Camerei și Senatului, cât și din Regulamentul Senatului. Acest lucru însă se poate rezolva, și de altfel am văzut că sesizările trimise către Curte atât de președinte, cât și de PNL vizează această neconcordanță. Cineva își poate pune întrebarea de ce s-a procedat în felul acesta și am să explic de ce s-a ținut cont de Regulamentul Senatului în cazul votului pentru domnul Șova: pentru că atâta vreme cât articolul respectiv nu este declarat neconstituțional, el este în vigoare, are putere de lege și se aplică. Prin urmare, dacă în urma sesizării Curții, Curtea va considera că această neconcordanță trebuie rezolvată, din acel moment devine aplicabilă soluția pe care o va da CCR. Dar până atunci rămâne în vigoare Regulamentul așa cum este", a mai spus președintele Senatului.

Vezi și: Călin Popescu Tăriceanu, plângere penală. Anunțul lui Eugen Tomac

Potrivit acestuia, "va veni momentul foarte rapid" ca Regulamentele Camerei și Senatului să fie corelate cu prevederile Constituției.

"Decizia CCR și ea se referea la o anumită speță, nu viza articolul 24 din legea 96 sau articolul 173. Este o deficiență a Parlamentului că nu a pus în acord aceste prevederi cu legea constituțională. În cazul de față, mai ales că acum CCR a fost sesizată pe aceste două prevederi regulamentare, se poate considera că va veni momentul foarte rapid să se facă o concordanță între cele două Regulamente și Constituție", a conchis Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel