Urmărește emisiunea live


Bihor: În premieră naţională, la Oradea, Filarmonica de Tineret din Viena

Pentru prima dată în România, Orchestra Filarmonică de Tineret Viena (Junge Philharmonie Wien), dirijată de fondatorul ei, Michael Lessky, alături de solişti ai Operei din Viena şi Corul filarmonicii orădene, au interpretat, sâmbătă, în Catedrala romano-catolică, 'Recviemul' de Mozart, în cadrul festivalului European Music Open.

Filarmonica de Tineret din Viena a fost înfiinţată în 1997 de dirijorul Michael Lessky, reunind muzicieni cu vârste cuprinse între 17 şi 27 de ani. Dirijorul a răspuns invitaţiei adresate de tenorul Alexandru Badea, directorul artistic al festivalului, aşa cum au făcut-o şi cei patru solişti ai Operei de stat din Viena, care şi-au dat concursul în concert: soprana Ileana Tonca, mezzosoprana Bongiwe Nakani, tenorul Herbert Lippert şi bas-baritonul Russi Nikoff. În deschidere, publicul a ascultat o piesă interpretată de violonista Julia Rubanova, concert-maistrul orchestrei de tineret din Viena, despre care dirijorul corului orădean, Lászlóffy Zsolt, afirma pentru Agerpres că este 'un muzician desăvârşit, ieşit din comun, cu calităţi tehnice şi muzicale rarissime'.

Atmosfera înălţătoare a concertului extraordinar a încântat publicul orădean, care a umplut sala impozantei catedrale, protagoniştii fiind răsplătiţi cu aplauze prelungite. 'Vreau să vă spun că acest cor al filarmonicii orădene ar putea să urce pe orice scenă internaţională din lumea asta', i-a felicitat, în cuvântul său de mulţumire, Alexandru Badea pe membrii corului condus de Lászlóffy Zsolt. 'A fost o colaborare minunată cu dirijorul Lessky şi cu această orchestră de tineret din Viena, compusă din instrumentişti de valoare, care, la 22 de ani, are deja un renume. Aşa ceva am dori şi noi, în perspectivă, cel puţin pentru România, alcătuită din tineri extraordinari', a declarat, pentru Agrpres, dirijorul Corului filarmonicii din Oradea.

Gazda evenimentului, episcopul romano-catolic Böcskei László, le-a adresat oaspeţilor cuvinte de mulţumire şi apreciere atât în limba română, cât şi în limba germană. 'Când suntem în catedrală, partea spirituală predomină, dar nu putem lăsa deoparte aspectul cultural. Mă gândesc la tradiţia muzicală a Oradiei, care aici a avut rădăcini puternice în jurul episcopiei de Oradea. Mă bucur foarte mult că se găsesc forme de parteneriat şi există şi iniţiative ale unor artişti care provin de aici, precum domnul Badea, împreună cu primăria, instituţiile specializate, parteneri, sponsori, iată, putem să facem lucruri frumoase. De fapt, se continuă vechea tradiţie muzicală a Oradiei. Important e să creăm punţi de întâlnire. Azi am salutat aici oaspeţi din Taiwan, din Japonia, Bulgaria, Ungaria şi Austria. Muzica ne-a reunit şi cred că este un lucru formidabil', a spus episcopul Böcskei László.

Festivalul European Music Open (11- 16 iunie) este organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea, al partenerilor: Teatrul Regina Maria, Muzeul Ţării Crişurilor, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Oradea Heritage, Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi al sponsorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel