Augustin Zegrean: Când îi predă Traian Băsescu ștafeta lui Klaus Iohannis

Președintele Curții Constituționale a vorbit despre cererea Parlamentului cu privire la jurământul de președinte al României al lui Klaus Iohannis. 

Parlamentul a întrebat CCR dacă Klaus Iohannis își poate depune jurământul de președinte al României înainte de data de 21 decembrie, când își încheie mandatul actualul președinte Traian Băsescu. 

"După Constituție, mandatul președintelui este de cinci ani. Socotiți și voi din 21 decembrie 2009 când se împlinesc cinci ani. (...) 21 decembrie 2014, în mod normal. În dreptul constituțional, termenele se socotesc pe zile pline, nu se scade din calcul ziua în care începe și ziua în care sfârșește. Deci, pe 21 decembrie s-ar împlini cinci ani", a spus Augustin Zegrean, la sediul CCR. 

Mihai Sturzu (TSD), propuneri șocante după alegerile prezidențiale. "Victor Ponta a pierdut. Există și o victorie"

Întrebat care ar fi pericolul dacă jurământul se va depune după sau înainte de 21 decembrie, Augustin Zegrean a răspuns: "Constituția spune că președintele intră în exercitarea mandatului de la data depunerii jurământului. Dacă un președinte ar depune jurământul și celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi? (...) Dacă cineva riscă să lase țara fără președinte, de ce nu?". 

Augustin Zegrean a precizat că CCR va da un răspuns instituțional pe această temă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel