Audieri CSM. Tudorel Toader i-a CERTAT pe Kovesi și Augustin Lazăr

Darius Muresan / 27 feb 2018 / 15:09 Salveaza PDF Comentarii

Ministrul Tudorel Toader se află la Consiliul Superior al Magistraturii, unde își prezintă propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

În sală, în momentul prezentării raportului, se aflau atât Augustin Lazăr, cât și Laura Codruța Kovesi. Tudorel Toader s-a adresat atât șefei DNA, cât și procurorului general, acuzând manipularea în ceea ce privește modificările aduse legii justiției. Tudorel Toader a dat un exemplu, o discuție cu un înalt demnitar din cadrul UE, discuție pe care a avut-o la Bruxelles.

„Eram la Bruxelles, domana procuror-șef, când un important lider de grup parlamentar mi-a pus o întrebare a cărei origine cred că o știm cu toții sau cel puțin dumneavoastră: ”De ce ați abrogat mărturia mincinoasă? De ce ați adoptat o ordonanță de urgență, prin care ați interzis, posibilitatea arestării în cazul faptelor de corupție?”. Ori nici una, nici alta nu este adevărată. La mărturie e o inițiativă de modificare, da? Nu există interdicția de arestare la faptele penale grave de corupție!”, a declarat Tudorel Toader în plenul CSM.

[citeste si]

Ulterior, ministrul Justiției s-a întreptat cu discursul și către Augustin Lazăr. 

Tudorel Toader l-a taxat pe Augustin Lazăr

„Critici vehemente au fost formulate cu privire la modificările legislative, modificări dovedite ulterior a fi constituționale. Toată lumea, dar absolut toată lumea a protestat, a contestat, soluția înființării acelei direcții, devenită Secție de anchetă a presupuselor fapte comise de magistrați, indiferent de natura lor. Să nu se supere domnul Lazăr, dar a dat o declarație absolut neinspirată când a spus că dacă ”DNA-ul nu mai anchetează corupția magistraților, DNA-ul va rămâne fără obiectul muncii”, am citat aproape cuvânt cu cuvânt. Ori nu cred că a vrut să spună că fenomenul de corupție în rândul magistraților trebuie să-l combată DNA-ul, pentru că sunt puține astfel de fapte și este de înțeles, pentru că, în corpul magistraților, 7.000 câți sunteți, se exercită puterea, autoritatea judecătorească, dar o exercitați dumneavoastră, 7.000 de specialiști cu drept la carieră. 

Legiuitorul și executivul, indiferent în care parte, își exercită competențele într-un ciclu scurt, 5 ani la președinte, 4 ani la Parlament, 4 ani la Guvern, dacă nu și mai scurt. Dar ulterior s-a dovedit că în cazul acestei direcții, devenită Secție, Curtea Constituțională a spus că este în regulă. Și nu e singura soluție, eu m-am abținut din mai multe considerente, dar nu este singura soluție care vehement a fost criticată, ulterior CCR a spus că este în regulă, că este constituțională”, a mai precizat Tudorel Toader la CSM.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23