Aliații SUA se alătură AIIB: și Israelul aplică pentru banca de investiții a Chinei, rivala Băncii Mondiale

Foto: haaretz.com
Foto: haaretz.com

Premierul Benjamin Netanyahu a semnat o scrisoare de aplicare la Banca Asiatică de Infrastructură și Investiții (AIIB), a anunțat miercuri șeful diplomației israeliene. Israelul devine astfel ultimul dintr-un lung șir de aliați ai Statelor Unite care se alătură băncii conduse de China, care va spori influența regională și globală a Beijingului.

Peste 40 de state, inclusiv Australia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia au anunțat că se alătură AIIB. SUA și Japonia sunt cei doi mari absenți.

Deși la început a încercat să-și convingă aliații să nu participe la AIIB, considerată o provocare pentru Banca Mondială și Banca Asiatică de Dezvoltare asupra cărora SUA are cea mai mare influență, americanii au schimbat ulterior tactica după ce mai multe state s-au alăturat proiectului.

China, atac furibund la SUA: Guvernul american, isterie paranoică

Agenția de presă de stat a Chinei, Xinhua, a criticat Administrația Obama pentru că încearcă să-și țină departe aliații de noua bancă de investiții a chinezilor. "SUA s-au lansat din nou într-o isterie paranoică când au manifestat scepticism față de crearea de către China a Băncii Asiatice de Infrastructură și Investiții", scris Xinhua.

Secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, a declarat recent că Washingtonul va deveni membru al AIIB când aceasta va avea un rol complementar la instituțiile financiare deja existente și va adopta standarde înalte de funcționare.

Noua bancă plănuiește să investească 100 de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură din state asiatice. Jumătate din această sumă a fost deja bugetată de China.

Marile puteri UE se alătură AIIB, banca de investiții a Chinei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel