Acordurile muzicii lui Dinu Lipatti răsună în Veneţia

În perioada 18–19 martie, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în parteneriat cu Conservatorul de Muzică “Benedetto Marcello” din Veneția și Muzeul Național “George Enescu” din București, organizează o serie de evenimente aniversare cu ocazia celebrării a 100 de ani de la nașterea pianistului, compozitorului și pedagogului român Dinu Lipatti. Seria evenimentelor aniversare desfășurate sub genericul Lipatti 100 va cuprinde:

Sâmbătă, 18 martie, între orele 15:00 şi 19:00, va avea loc o lecție deschisă pentru studenții conservatorului venețian, ce va fi susținută de prof. Massimo Somenzi, pianist și director al secției de pian din cadrul Conservatorul de Muzică “Benedetto Marcello” din Veneția și de Cristina Andrei, director general al Muzeul Național “George Enescu” din București. Cu această ocazie va fi prezentată studenților Expoziția Omagiu lui DinuLipatti.

Duminică,19 martie, la ora 18:00, va avea loc Concertul aniversar Lipatti 100, va fi susținut de pianiștii Diana Ionescu și Massimo Somenzi pe scena Conservatorului de Muzică “Benedetto Marcello” din Veneția (Palatul Pisani).

În program, piese de: Dinu Lipatti, W. A. Mozart, J. S. Bach și J. Brahms.

Cu această ocazie, va fi prezentată publicului expoziția de foto-documentară Omagiu lui Dinu Lipatti.

(w670)

Foto: Pianista Diana Ionescu

Pianista Diana Ionescu – “Ambasadoare a culturii române peste hotare și premiată pentru contribuția sa la relațiile româno-britanice”, este considerată una dintre cele mai fermecătoare interprete ale generației sale.

Îndrumată încă de la o vârstă fragedă de personalităţi precum Sanda Bobescu, Olga Szel şi Dan Grigore, iar mai târziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch şi Richard Goode, ea a fost încurajată în mod constant să-şi dezvolte abilităţile extraordinare de care a dat dovadă încă din copilărie. Numeroasele premii obţinute în competiţii internaţionale (Premiul I la Concursul ,,George Enescu” – Bucureşti 2001; Premiul Alexis Weissenberg, The Glass Seller's Trophy – Londra 2010), precum şi prestaţiile de marcă în cadrul marilor festivaluri (George Enescu 2001; Verbier Festival 2006; Progetto Martha Argerich 2008; St Prex Classics 2010-2011) au transformat-o într-un vector important al culturii române în străinătate. În timpul studiilor la Guildhall School of Music and Drama cu Joan Havill şi Ronan O’Hora, a avut numeroase concerte în Marea Britanie, pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, LSO St Luke’s, St Martin-in-the-Fields, CBSO Birmingham, Covent Garden.

Colaborările ei cu muzicieni precum Belcea Quartet, Transylvan Quartet, violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, soprana Teodora Gheorghiu, precum şi cu orchestre faimoase – Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Guildhall School Orchestra – i-au asigurat concerte şi înregistrări de cea mai înaltă calitate. Pentru toate aceste realizări, i s-a decernat Diploma Ambsadorilor pentru contribuţia la parteneriatul cultural româno-britanic (22 octombrie 2011). În prezent îşi finalizează teza de doctorat pe tema lucrărilor solo pentru pian ale lui Enescu, sub îndrumarea prof. Ronan O’Hora şi a prof. Alexander Lingas.

Printre proiectele sale se numără înregistrarea Integralei sonatelor pentru pian de Mozart pentru Radio România. Prezenţa Dianei Ionescu în Marea Britanie a fost sprijinită cu generozitate de Fundaţia Raţiu şi de The Leverhulme Trust.

(w670)

Foto: Massimo Somenzi

Massimo Somenzi, născut la Veneția, a studiat pianul cu Maria Italia Biagi, elevă a lui Rio Nardi și Alfredo Casella. A absolvit Conservatorul de Muzică “Benedetto Marcello” din Veneția cu cea mai mare notă, mențiunea specială pentru merite și a câștigat Premiul M. Mazza în calitate de cel mai bun elev al Școlii de pian. A studiat muzică de cameră cu Sergio Lorenzi, Franco Rossi și Antonio Janigro. S-a prefecționat la Mozarteum din Salzburg și la Association Musicale de Paris unde a obținut Premier Prix pentru muzica de cameră. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale și de-a lungul întregii sale cariere ca solist, în colaborare cu orchestre sau în ansambluri camerale, a susținut concerte, alături de instrumentiști de renume, în săli prestigioase din Italia (Teatro alla Scala și Sala Verdi din Milano, Teatro La Pergola din Florența, Teatro Grande din Brescia, Accademia Chigiana din Siena, Teatro La Fenice din Veneția, Sala Verdi din Torino, Teatro Comunale din Bologna, Teatro Olimpico din Roma), Franța (Auditorium Museé du Louvre din Paris), Austria (Musikverein din Viena), Japonia (Bunka Kaikan din Tokyo), Spania, Germania, fosta Republică Iugoslavia, Statele Unite ale Americii, Bulgaria, Turcia, Albania, Canada, Portugalia, China, fosta URSS.

Pasionat de Mozart, la Salzburg a interpretat aproape toată muzica de cameră cu pian, numeroase concerte pentru pian și orchestră, integrala sonatelor pentru pian și compoziții pentru pian duo. A desfășurat activitate concertistică intensă în duet cu violoncelistul Mario Brunello, până în 1980, cei doi muzicieni susținând împreună peste 170 de concerte. Cu pianistul american Gustavo Romero a interpretat în mod repetat în Statele Unite ale Americii și în Italia Integrala compozițiilor pentru pian la 4 mâini și pentru 2 piane de Mozart.

Massimo Somenzi este profesor de pian la Conservatorul de Muzică“Benedetto Marcello” din Veneția și a fost timp de un deceniu director al Conservatorului de Muzică“Agostino Steffani” din Castelfranco Veneto. A făcut parte din juriile unor importante concursuri naționale și internaționale. Susține, în mod regulat, cursuri de măiestrie pentru pian și muzică de cameră în Italia și în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel