Urmărește emisiunea live



Zonele de coastă venezuelene, invadate de meduze. Sute alcătuiesc un tablou suprarealist - FOTO

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Sute de meduze au invadat zonele de coastă venezuelene.

Un fel de tablou suprarealist a fost alcătuit din sute de meduze de culoare brun-violet, galbenă şi albastră care plutesc în apele turcoaz din Aragua, Venezuela.

Pescarii sunt îngrijorați de invazia meduzelor care este pusă parțial pe seama schimbărilor climatice și afectează de câteva săptămâni zonele de coastă.

”Este ca şi cum ar fi flori în mare. Nu s-a mai întâmplat niciodată asta”, a declarat Elvis Morillo, un pescar în vârstă de 59 de ani, pe cheiul din Chuao, un sat renumit pentru producţia de cacao.

”Mai întâi a fost o meduză transparentă, până în ianuarie, iar acum este aceasta, mai mică. Dar sunt prea multe”, a spus el.

Plasele pescarilor sunt umplute acum de meduza ghiulea (Stomolophus meleagris).

Odată cu meduzele, ”au dispărut şi sardinele şi alte specii folosite ca momeală pentru pescuit. Pescuitul este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani”, a explicat Gustavo Carrasquel, de la ONG-ul Azul Ambientalistas, care locuieşte în Choroni, un oraş de lângă Chuao.

Estimări depășite de un eveniment atipic

Joxmer Scott Frias, profesor şi cercetător la Institutul de Zoologie şi Ecologie Tropicală de la Universitatea Centrală din Venezuela (UCV), a declarat că acesta este un "eveniment atipic, complet anormal".

"Câteva exemplare au fost observate în ultimii ani, însă creşterea populaţiei din acest an a depăşit estimările anterioare", a explicat universitarul, în timp ce colecta eşantioane din aceste meduze pentru studiu.

Incertitudinea este generată de declinul progresiv al peștilor din regiunile costiere din Aragua. În aceste zone proliferează şi coralul invaziv Unomia stolonifera.

"Am avut aproape nouă luni fără producţie de peşte", a spus Fernando Mayora, şeful consiliului pescarilor Renacer, care grupează aproximativ 400 de locuitori din Choroni.

"Cu problema meduzelor şi a coralilor invazivi, nu ştim ce să facem. Peştii au dispărut", a rezumat el solicitând ajutorul autorităţilor.

Pescarii, în Chuao, mai scot acum doar între 500 și 1000 de kilograme de pește pe săptămână, fața de cum obișnuiau să prindă între 3.000 şi 5.000 de kilograme, a estimat Douglas Martinez, un comerciant şi pescar în vârstă de 44 de ani.

În alte state, precum Mexic, această meduză este exploatată comercial de peste 20 de ani, a oferit drept exemplu Mayora. Este exportată în țările asiatice, unde este utilizată în industria farmaceutică, dar și în gastronomie. ”Aşadar, trebuie să aflăm dacă putem să o folosim în Venezuela”, a spus el, conform agenției AFP, citată de Agerpres.

Captură de ecran / Foto: X ShanghaiEye

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel