Zelenski acuză Rusia de crime de război. Coloană militară de peste 60 km, în drum spre Kiev

Fotografie creată de asim alnamat, de la Pexels
Fotografie creată de asim alnamat, de la Pexels

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de crime de război după atacul asupra Harkovului. În noaptea de luni spre marţi, o coloană militară care se întinde peste 60 km a fost filmată în drum spre Kiev. 

Într-o alocuţiune ţinută luni seara târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cinci zile, 56 de raiduri de rachete şi 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către forţele ruseşti.

Zelenski a spus că „astăzi (luni - n.r.), forţele ruseşti au tras cu brutalitate asupra Harkovului din artileria cu reacţie. A fost în mod clar o crimă de război".

„Harkov este un oraş paşnic, există zone rezidenţiale paşnice, nu există facilităţi militare. Zeci de mărturii ale martorilor oculari dovedesc că nu este vorba de o singură rafală trasă eronat, ci de distrugerea deliberată a oamenilor: ruşii ştiau unde trag”.

Președintele ucrainean a mai spus că „va exista cu siguranţă un tribunal internaţional pentru această crimă”, care „este o încălcare a tuturor convenţiilor”.

„Nimeni în lume nu vă va ierta că aţi ucis oameni paşnici din Ucraina”, a mai spus el.

Coloană militară uriaşă, spre Kiev 

Imaginile din satelit realizate de compania Maxar prezintă un convoi militar rusesc la nord de Kiev, care se întinde pe aproximativ 64 km. Convoiul este substanţial mai mare faţă de raportările iniţiale făcute în cursul zilei de luni.

Maxar a declarat că în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 km nord de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer.

Coloana conţine sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie şi vehicule de sprijin logistic, relatează Reuters, conform Mediafax.

Peste 100 de civili au murit în Ucraina 

Peste 100 de civili au murit până acum în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conform estimărilor Naţiunilor Unite, transmite dpa.

În plus, peste 300 de civili au fost răniţi, conform anunţului făcut luni de biroul Înaltului comisar pentru drepturile omului Michelle Bachelet.

Printre civilii care şi-au pierdut viaţa se numără cel puţin şapte copii, scrie Agerpres.

"Majoritatea acestor victime au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea, MLRS3 şi atacuri aeriene", conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel