EXCLUSIV  Zamfir: De ce Transelectrica nu a fost invitată la discuțiile cu Celine Gauer. E de noaptea minții! Chirieac: Poate ar trebui făcută o Comisie parlamentară

FOTO Crișan Andreescu / DCNews
FOTO Crișan Andreescu / DCNews

Daniel Zamfir, senator în Comisia economică, industrii și servicii, l-a întrebat pe Gabriel Andronache, CEO-ul Transelectrica, dacă a fost invitat de Ministerul Energiei la o întâlnire cheie care stabilea condiții pentru PNRR-ul României. Întrebarea a fost adresată, luni, în cadrul conferinței „Criza energetică și efectele pe termen lung”, organizată de DC Media Group.

„La întâlnirea cu Celine Gauer de la SG RECOVER, a fost acum două săptămâni în România, ați participat, ați fost invitat? I-ați prezentat doamnei acel studiu de adecvanță pe care ni l-ați prezentat nouă?”, l-a întrebat senatorul Daniel-Cătălin Zamfir pe Gabriel Andronache, CEO-ul Transelectrica.

„Nu, nu am participat”, a răspuns Gabriel Andronache.

„Din ce considerente nu ați participat? Nu ați fost invitați?”, a mai întrebat senatorul.

„Nu am fost invitați”, a răspuns acesta.

„Deci toți cei prezenți în sală înțeleg despre ce este vorba? Doamna care a negociat PNRR-ul pentru România, cu ministerul Energiei, la acea dată a discuției extrem de importantă, când s-au pus bazele PNRR-ului, Transelectrica care a emis acest studiu de adecvanță care atrăgea atenția asupra gravității situației din România, n-a fost invitat. Poate întrebați pe cine a coordonat toată acțiunea aceasta în România de ce Transelectrica n-a fost invitată, cea mai importantă companie, în situația în care aveai de negociat acest PNRR, adică închideri de capacități. Păi tu închizi capacități în România fără să te consulți cu cel care menține echilibrul în sistemul energetic național? E de noaptea minții, eu așa cred”, a continuat senatorul Daniel-Cătălin Zamfir.

„Poate ar trebui făcută o Comisie parlamentară de anchetă în sensul ăsta, vorbesc foarte serios”, a intervenit Bogdan Chirieac. „Nu că ați ajunge la nu știu ce rezultat, dar măcar veți avea concluzii pe care le vom prelua noi în presă, domnule senator. Și ați mai reușit de multe ori imposibilul în legislația românească, știm cu toții. Poate că aici au fost momente pentru care cineva trebuie să răspundă. Președintele Transelectrica e o piesă esențială, ca și Transgaz, după mintea mea de nespecialist”, a adăugat analistul politic Bogdan Chirieac.

OUG în criza energetică. Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei: Se dă o predictibilitate până în 2025 asupra prețului

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre criza energetică și soluțiile Ministerului în diminuarea efectelor asupra consumatorilor finali.

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezent fiind la conferința „Criza energetică și efectele pe termen lung“, a vorbit despre criza energetică.

„Ceea ce aș vrea să menționez este faptul că această criză energetică a început la finalul anului 2021. Atunci, bănuim, pe baza războiului hibrid dus de Federația Rusă și a creșterii substanțiale a consumului post pandemia de coronavirus, am remarcat o tendință de creștere a prețurilor pe piața de energie și nu doar una regională, în România, ci și globală.

Începând cu acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, toate evoluțiile au devenit oarecum pe un trend neprognozat, un trend ascendent dramatic, după care am văzut reacțiile la nivel regional, global și național. În această perioadă România a urmărit cu interes toate aceste evoluții și a încercat să se adapteze și consider că a reușit să o facă în anumiți aspecte, începând din toamna anului trecut, cu anumite ordonanțe și anumite modificări de legislație prin care s-a reușit o temperare a prețurilor la consumatorului final și, totodată, crearea unei noi tendințe care să ajute acești consumatori finali, fie că vorbim de consumatori casnice, IMM-uri sau consumatori industriali, să poată să-și desfășoare un business plan pe o perioadă scurtă.

Totodată, prin implementarea ordonanței 27, a ordonanței 118 și a ultimei ordonanțe adoptate de Guvern, se dă o predictibilitate până la nivelul anului 2025 asupra nivelului de preț pe care consumatorii trebuie să-l plătească atât pe piața de energie, cât și pe piața de gaze.

În același timp putem vorbi despre o activitate intensă a Ministerului Energiei pe plan european. Am fost și suntem în continuare foarte activi, participăm la toate activitățile care se referă la reglarea pieței de energie, la stabilirea unor anumite praguri, tendințe și mecanisme care să ajute la o stabilitate mai mare a prețului în perioada următoare“, a spus Dan Drăgan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel