Vot prelungit diaspora. Bogdan Chirieac: Există un risc foarte mare

Vot diaspora.
Vot diaspora.

Analistul politic a intervenit la Antena 3 pe tema votului prelungit în diaspora şi a tras un semnal de alarmă. Preşedintele Klaus Iohannis a înaintat ideea ca votul în diaspora să se desfăşoare timp de o săptămână, în timp ce membrii PNL au spus că o idee mai bună ar fi votul pe două zile. 

"Mi se pare mai fezabil ceea ce propune senatorul Daniel Fenechiu, vot pe două zile. Am înţeles că ar mai fi putut vota 100.000 de români. Două zile de vot ar fi rezonabil, în niciun caz o săptămână. Pentru că ştiţi ce se va întâmpla, pe lângă costurile mai mari? Nimeni nu o să voteze până sâmbătă. Luni, marţi, miercuri, o să vină doi, trei români la vot. Sâmbătă va începe să se creeze un pic de emulaţie, iar duminică va fi aglomeraţie", a declarat Bogdan Chirieac.  

Probleme de neconstituţionalitate la votul prelungit 

Analistul politic a menţionat şi că există un risc al unor sesizări de neconstituţionalitate, în cazul în care votul prelungit nu se va desfăşura şi pe plan intern. 

"Poate fi atacată la Curtea Constituţională o astfel de dispoziţie şi cred că vor fi probleme, dacă s-ar face doar pentru diaspora. Ca şi la votul pentru corespondenţă. Dacă sunt în Belgia şi pot vota prin corespondenţă, de ce nu aş putea face asta şi de la Vaslui? E clar că să extinzi la nesfârşit numărul secţiilor de votare din diaspora nu este posibil, din punct de vedere logistic. Atunci, e clar că trebuie să prelungeşti perioada. Dar nu poţi face asta şi în România, pentru că dublezi costul alegerilor. Teoretic, dacă un singur om nu îşi exprimă votul, ceva nu este în regulă", a mai spus Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel