Von der Leyen mai dă o șansă Rusiei: „Rusia în Europa dacă va deveni din nou democratică”

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene
Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene

Președintele Comisiei UE: „Opoziția noastră este față de Putin”. În același timp aceasta evaluează utilizarea activelor înghețate la Moscova pentru reconstrucția Ucrainei.

„Rusia își poate recâștiga locul în Europa dacă se întoarce, dacă devine democratică, la respectarea statului de drept și a ordinii internaționale”. Ursula von der Leyen a spus acest lucru, vorbind la Forumul economic mondial din Davos, Elveția. 

Președintele Comisiei Europene a confirmat și intenția Bruxelles-ului de a folosi activele rusești în UE înghețate cu sancțiuni pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei, pentru care executivul UE a alocat recent 9 miliarde de euro.

Putin trebuie să eșueze

"Rusia este vecinul nostru. Împărtășim o istorie lungă, o cultură. Opoziția noastră față de invazia brutală este opoziția față de conducerea rusă". De aceea "Ucraina trebuie să câștige acest război. Iar agresiunea lui Putin trebuie să fie un eșec strategic", a continuat președintele Comisiei.

„Vom face tot posibilul pentru a-i ajuta pe ucraineni să prevaleze și să ia viitorul înapoi în mâinile lor. Pentru prima dată în istoria noastră, Uniunea Europeană oferă ajutor militar unei țări atacate. Ne mobilizăm întreaga putere economică", a mai declarat aceasta potrivit Europa Today.

 

Sancțiuni energetice

Potrivit lui von der Leyen, sancțiunile UE funcționează pentru că „secătuiesc economia rusă și mașina de război a Kremlinului”. Totuși, pe masa guvernelor blocului se află încă embargoul petrolului propus de Comisie cu săptămâni în urmă, dar blocat de opoziția unor țări, în special a Ungariei. 

Ministrul german Habeck a spus că este încrezător că impasul poate fi rezolvat în câteva zile. Apoi, înăsprirea UE ar trebui să atingă gazul: von der Leyen în acest sens a ținut să sublinieze pașii înainte făcuți pentru a pregăti o eventuală oprire a livrărilor către Moscova:

„În timp ce vorbim, Europa încheie noi acorduri cu furnizori de încredere din toată lumea, în toate domeniile. În martie, am convenit cu președintele Biden să creștem semnificativ livrările de GNL din Statele Unite către Europa. O nouă conductă va veni din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Noi terminale GNL din Grecia, Cipru și Polonia vor deveni în curând operaționale, la fel și noi interconexiuni. Conectarea infrastructurii conductelor va constitui piesa centrală a viitoarelor noastre coridoare de hidrogen. Hidrogenul este noua frontieră a rețelei energetice europene”, a adăugat von der Leyen.

Reconstrucția Ucrainei

„Statele noastre membre au grijă de şase milioane de refugiaţi ucraineni şi opt milioane de persoane strămutate în interior. În paralel, Ucraina are nevoie de sprijin direct pentru buget acum pentru a menţine economia în funcţiune”, a explicat von der Leyen.

„Pensii, salarii, servicii de bază. Am propus peste 10 miliarde de euro asistență macrofinanciară, cel mai mare pachet de asistență macrofinanciară conceput vreodată de Uniunea Europeană pentru o țară terță. Alte țări, începând cu Statele Unite, sunt și ele aceasta este o operațiune de salvare economică fără precedent în istoria recentă”, a subliniat von der Leyen. 

Pentru a finanța acest efort, președintele Comisiei deschide propunerea de reutilizare a activelor rusești înghețate în UE pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei:

„Reconstrucția țării ar trebui să combine investiții masive cu reforme ambițioase pentru a moderniza administrația ucraineană, a instaura cu fermitate statul de drept și independența justiției sale; corupția; construirea unei economii echitabile, durabilă și competitivă; și, prin urmare, sprijină ferm Ucraina în urmarirea drumului său european”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel