Urmărește emisiunea live


Vlad Dracul și Dracula, personajele Festivalului „Sighişoara Medievală"

festival sighisoara
festival sighisoara

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului "Sighişoara Medievală", organizat în perioada 26-28 iulie, va avea tema "Vlad, Cavalerul Dreptăţii". În cadrul acestei teme, programele artistice prezentate vor fi axate pe Vlad Dracul și pe fiul său, Dracula, poziționați între mit și istorie. Festivalul va începe pe data de 26 iulie, la ora 16:00, cu Marea Paradă a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor şi Meşteşugarilor.

Autor: Raluca Țena

Organizatorii au pornit de la ideea că Vlad Dracul, fost domnitor al Ţării Româneşti (1436-1442 şi 1443-1447), s-a stabilit la Sighişoara între 1431-1435, acolo unde, în 1431, s-a născut cel de-al doilea fiu al său, Vlad Ţepeş, cunoscut sub numele de Dracula. "În acest an, am dorit să ieşim în întâmpinarea publicului iubitor de medieval cu o temă bazată pe un erou românesc şi nu se putea ca acesta să nu fie Vlad Ţepeş, nume care se leagă prin naşterea sa de Cetatea Sighişoarei. De asemenea, am considerat benefic să facem o paralelă între realul Vlad Ţepeş şi ficţiunea Dracula -poveste care a adus Sighişoarei un real avânt din punct de vedere turistic (...) Această temă a fost aleasă ca o urmare firească a celor trei ediţii anterioare", a declarat într-un comunicat de presă preşedinte Asociaţiei Turistice Sighişoara, Sorin Raţiu.

Acesta a mai precizat că în anul 2011, tema  Festivalului de la Sighişoara a fost "Întoarcerea Cavalerilor" , care s-a dovedit a fi "o temă de succes şi un Festival care a marcat o cotitură în modul de exprimare, în sensul că am renunţat la aspectul de scenă şi am realizat un Festival interactiv, cu spectacole în întreaga Cetate Medievală, pe durata a trei zile". În 2012, a urmat Festivalul cu tema "Merlin - vrăjitorul lumii medievale", iar în 2012 - '"OANA D'ARC-600 de ani de luptă şi credinţă", tema aleasă ca urmare a împlinirii a 600 de ani de la naşterea acestui simbol medieval European.

Festivalul contopește energia şi forţa Evului Mediu

"Aceasta a însemnat reîntoarcerea către tot ceea ce a însemnat medieval, de la cavaleri, teatru şi muzică, ceea ce Asociaţia a reuşit din punct de vedere organizatoric, iar din punctul meu de vedere, conceperea unui program astfel încât să se rămână în această formulă. Am reuşit acest lucru prin instituirea primului Festival Spectacol, reuşind să desfiinţăm desfăşurătorul de evenimente care se întâmplă absolut oriunde şi să avem o viziune unitară. Anul acesta, am reuşit să aducem totul pe tărâmul românesc cu "Vlad -Cavalerul Dreptăţii" cu un subtitlu "Între mit şi istorie". Nu este reconstrucţie istorică, nu este spectacol istoric, este practic o "plutire" între elementele sufleteşti pe care le-a trăit Vlad în momentul în care s-a născut, în momentul în care a avut un tată aparţinând unui Ordin al Dragonilor, în momentul în care a crescut la o Înaltă Curte, cea otomană, lucruri care l-au determinat ca la el acasă să-şi dorească dreptate şi prosperitate pentru neamul lui. Vom face o însumare a  elementelor care l-au determinat să fie "Cavalerul Dreptăţii, a explicat regizorul artistic al Festivalului Sighişoara Medievală, Liviu Pancu.

Muzică medievală și teatru

Printre formaţiile de muzică medievală care vor participa la festival se numără Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba - toate din România - şi Ambient Folklore din Bulgaria, alături de care Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Toboşarul si Garda Cetăţii Sighişoara, Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria), Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria). Pe lângă muzică, participanții la Festival vor avea parte și de teatru. Teatrul SCENA, în colaborare cu Teatrul Naţional Târgu Mureş și  Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” vor pune în scenă super-producţia "Vlad, Cavalerul Dreptăţii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel