Viktor Orban, o nouă amenințare la adresa Uniunii Europene

Viktor Orban
Viktor Orban

Viktor Orban  avertizează, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept.

"Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", afirmă Viktor Orban în scrisoare, potrivit site-urilor Mandiner.hu şi T-online.de, preluat de rfi.ro.

Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine "definiţii neclare privind încălcarea normelor", asfel că "pot apărea abuzuri politice".

Scrisoarea semnată de Viktor Orban le-a fost trimisă lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European, Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene şi Guvernului Portugaliei, care va prelua în ianuarie Preşedinţia Consiliului UE.

Săptămâna trecută, Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula "dublei majorităţi").

De asemenea, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a anunţat vineri că nu intenţionează să accepte mecanismul UE privind statul de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel