Venezuela. Maduro, decizie sfidătoare după proteste

cnn-protest-venezuela
cnn-protest-venezuela

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, va candida în 2018 pentru un nou mandat, a anunțat miercuri vicepreședintele Tareck El Aissami, cu ocazia unei adunări a Partidului Socialist Unit al Venezuelei (PSUV), aflat la putere, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În 2018 vom avea, grație lui Dumnezeu și poporului, realegerea fratelui nostru Nicolas Maduro ca președinte al Republicii, a declarat Tareck El Aissami.

Scrutinul prezidențial este prevăzut în decembrie 2018, dar unii experți sunt de părere că ar putea fi devansat în luna martie de către guvern.

Anunțul vicepreședintelui intervine pe fondul situației economice foarte degradate, marcată de penurii și hiperinflație. Potrivit agențiilor de rating Standard & Poor's și Fitch, Venezuela se află în încetare parțială de plăți.

Președintele Maduro se află în plină renegociere a datoriei externe a țării, estimată la circa 150 miliarde de dolari, dintre care 30% ar fi datorați grupului public petrolier PDVSA.

În paralel, guvernul venezuelean urmează să înceapă, pe 1 și 2 decembrie, în Republica Dominicană, un dialog cu Masa Unității Democratice (MUD), principala coaliție de opoziție, pentru a pune capăt gravei crize politice din țară. Adversarii președintelui par însă acum divizați.

În primăvară, un val de manifestații antiguvernamentale s-a soldat cu 125 de morți, într-un context de probleme economice acute legate de căderea prețului la petrol, de care economia venezueleană este foarte dependentă.

Nicolas Maduro, fost șofer de autobuz intrat în politică prin mișcarea sindicală, i-a succedat la președinția Venezuelei mentorului său Hugo Chavez în 2013.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel