Vast plan de austeritate, adoptat de Bundestag-ul german. Nemţii taie din cheltuielile sociale

bundestag
bundestag

Bundestag-ul german a adoptat joi principalele puncte ale unui vast plan de austeritate vizând economisirea a 80 de miliarde de euro la orizontul lui 2014, în special prin reduceri de cheltuieli sociale şi introducerea unei taxe pe transportul aerian, informează AFP.

Planul, anunţat la începutul lunii iunie şi adoptat de guvernul federal în septembrie, a fost atenuat faţă de varianta iniţială, mai ales în ce priveşte "taxa verde" plătită de întreprinderile germane şi pentru care au fost menţinute scutiri în anumite sectoare.

Taxa pe transportul aerian, impusă companiilor aeriene asupra tuturor zborurilor cu plecare din Germania, va fi de 8-45 de euro pe bilet în funcţie de distanţă şi ar urma să aducă venituri la buget de 1 miliard de euro pe an.

În rest, planul prevede tăieri de cheltuieli sociale, prin eliminarea alocaţiilor pentru şomerii de lungă durată, reducerea salariului parental pentru părinţii care încetează să lucreze, sau a bugetului Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă.

În schimb, va creşte fiscalitatea asupra tutunului.

Votul de joi din Bundestag nu s-a referit la totalitatea economiilor de 80 de miliarde de euro vizate, dintre care o parte rămâne ipotetică. Este cazul celor 2 miliarde de euro prevăzute să intre la buget începând din 2012 dintr-o taxă pe tranzacţiile financiare, care însă are nevoie de un consens internaţional pentru a intra în vigoare.

Toate aceste măsuri sunt menite să redreseze finanţele publice germane, astfel încât acestea să ajungă la plafonul de îndatorare înscris în legea fundamentală şi care va intra în vigoare în 2016. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel