Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, 100 de ani. Theodorescu: Reprezentaţi o parte de istorie contemporană

Razvan Theodorescu
Razvan Theodorescu

Domeniul jurnalisticii este unul de cultură şi nu se poate scrie istoria României moderne fără istoria presei, a subliniat acad. Răzvan Theodorescu, vineri, la evenimentul aniversar consacrat sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). 

"Domeniul jurnalisticii reprezintă cultură şi creaţie. Şi am scris cu asupra de măsură. Dumneavoastră reprezentaţi această cultură. Nu se poate scrie istoria României moderne fără istoria presei. Şi nu se poate scrie, chiar pentru perioada comunistă, nu se poate scrie ceva despre acel moment al liberalismului din epoca totalitară, fără presa culturală, care era de cel mai mare nivel. Eu, ca istoric, vă spun că reprezentaţi o parte de istorie, de istorie contemporană şi este suficient acest lucru ca să fiţi consideraţi o breaslă de cel mai înalt respect", a spus Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române. 

Acad. Eugen Simion a atras atenţia asupra responsabilităţii jurnalistului într-o lume în care gazeta pe hârtie moare. 

"Asist cu mare tristeţe la agonia gazetelor de hârtie, sau pe hârtie. E un gen care moare, ceea ce mă umple de multă tristeţe. Pentru că, odată cu gazeta pe care o cumpărai de dimineaţă, când te sculai şi voiai să vezi cum este lumea - sigur că avem televiziuni -, mai ales că între cele două războaie marile gazete erau şi mari gazete literare. Marii noştri critici de atunci - Călinescu, Cioculescu, Streinu, Pompiliu Constantinescu - scriau la gazete şi în fiecare săptămână erau pagini dedicate literaturii. (...) Ei, a dispărut, din păcate, acest obicei. (...) Când pronunţi cuvântul naţiune astăzi, imediat eşti băgat într-o anumită categorie. Nu trebuie să vă speriaţi. Nu e adevărat. Noi trebuie să fim nişte români europeni", a reiterat Simion. 

Vezi şi: Badea: Mi se pare patetic că Adrian Năstase s-a aflat la Ateneul Român

ZODII. Ele sunt femeile anului 2019




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel