Un an fără îmbrăţişări, efect asupra sănătăţii mintale. Cercetătorii, încrezători. "Evoluăm spre a ne adapta"

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay

Omul, fiinţă socială, nu poate trăi fără interacţiuni. Tocmai de asta, cazurile de depresie au fost în creştere în pandemie. Se naşte astfel o întrebare cheie. Ne vom mai reveni complet vreodată?

Eleanor Morgan, editorialist la The Guardian, a scos în evidenţă această întrebare, vorbind din experienţa personală. Iată mai jos o parte din editorialul numit "Cum ne afectează sănătatea mintală un an fără îmbrăţişări". 

"Există limite la ceea ce poate face un câine, chiar dacă poate face multe. Eu locuiesc singură cu câinele meu, iar în a opta săptămâna din primul lockdown deja îşi dădea ochii peste cap când mă vedea tristă. Am avut COVID-19 şi am fost afectată şi de efectele secundare încă dinainte să fie anunţat primul lockdown. Apoi au trecut primăvara şi vara fără o îmbrăţişare reală. Îmi era dor de mirosul hainelor prietenilor mei şi de aducerea pe pământ pe care doar o altă persoană o poate aduce. Nevoia de atingere există în subconştientul nostru. Corpul uman este construit pe baza atingerilor. Puţine lucruri pot fi făcute dacă nu suntem atinşi", a scris aceasta. 

"Când suntem cu prietenii apropiaţi şi cu familia, ne atingem mai mult decât credem. Vedem acelaşi lucru şi la primate. Vedem grupuri de cinci prieteni chiar şi acolo, ca şi la oameni. Cinci prieteni apropiaţi", a afirmat profesorul Robin Dunbar, psiholog evoluţionist la Universitatea Oxford. 

Însă, pe măsură ce pandemia avansează, lumea trebuie să treacă prin situaţiile stresante fără îmbrăţişări. Nu există un substitut real pentru a înlocui interacţiunile umane, dar există moduri în care mintea umană poate fi liniştită. Cercetătorii au descoperit că dacă vedem îmbrăţişările în filme sau reclame, mintea umană o percepe ca pe o acţiune pozitivă, ca şi cum chiar cel care se uită ar fi îmbrăţişat. 

S-a demonstrat ştiinţific că şi vorbitul cu animalele ajută, mai ales dacă acestea sunt afectuoase. Iar cercetătorii sunt încrezători că lumea îşi va reveni complet după pandemie. 

"Va depinde de fiecare om, în funcţie de perioada de singurătate din pandemie. Dar odată ce lumea va reveni la normal, ne vom adapta rapid. S-ar putea să fie o perioadă de renegociere, dar am evoluat pentru a ne adapta", a mai spus profesorul Dunbar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel