Turismul își va reveni abia în 2023, avertizează ONU. Turiștii sunt reticenți la ofertele de vacanțe

Pexels
Pexels

Organizația Națiunilor Unite (ONU) spune că turismul își va reveni abia în 2023, iar predicția nu este contrazisă de experții în turism, cu toate că această vară ar putea fi una mai bună. 

Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează că în următorii ani turismul își va reveni treptat, dar va ajunge la nivelul de înaintea pandemiei abia în 2023. Experții în turism susțin ideea, dar speră că vara acestui an să fie una mai bună față de cea din 2020. 

Turiștii sunt mai reticenți

„Există un trend din partea turiștilor, pe de-o parte sunt unii care fie nu s-au vaccinat, fie sunt mai reticenți la apropierea socială, deci încă se pune problema distanțării sociale, mai ales că se tot vorbește din toamnă de apariția unui nou val, în concluzie se preferă ofertele pe termen scurt. Ne așteptăm ca această vară să fie una foarte bună comparativ cu anul trecut și în sezonul de toamnă - iarnă lucrurile să se complice puțin. 

Pe de altă parte, sunt mulți turiști care au dat avans și nu au reușit să își recupereze banii, au primit în schimb vouchere. A fost o politică aproape generală a operatorilor în turism. Companii aeriene, turoperatori, agențiile de turism nu au avut disponibilitatea la modul propriu de a rambursa turiștilor banii așa cum prevede legea și practic au fost nevoiți să forțeze mâna turistului să ofere vouchere. Asta deși este specificat foarte clar că în cazul neexecutării serviciului, dacă turoperatorul este cel care nu poate oferi serviciul, să fie restituiți banii. Din acest motiv turiștii au devenit destul de reticenți în a-și cumpăra vacanțe, de aceea își cumpără pe ultima sută de metri, să vadă ce se întâmplă”, a spus Cirpian Enea, într-o intervenție la DIGI24. 

Consultantul a mai adăugat că în turism conceptul de early booking a dispărut aproape complet, iar operatorii din turism nu își mai pot face necesarul periodic și nu mai poate estima în avans cheltuielile. 

Probleme de infrastructură pentru zonele de litoral

Probleme există și în privința destinațiilor, mai ales în România. Acum câteva zile, Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, a explicat că noua plajă de la Mamaia nu este un teritoriu cadastrat și nu există în acte. Primarul Constanței a venit cu precizări despre timpul necesar pentru ca noul teritoriu să fie cadastrat. 

„Ca orizont de timp, din câte înțeleg eu, înseamnă toamna asta. Ministerul Mediului nu are cadastrist, trebuie făcută și acolo o licitație, un caiet de sarcini, o prospectare a pieței, înseamnă atribuirea contractului, contestații, chestiuni care mănâncă timp. Ulterior se merge la OCPI, cam acestea sunt etapele“, a precizat, pentru DC News, primarul Vergil Chițac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel