"Turcia ar putea declara război Israelului"

Memoriile fostului secretar de stat american Hillary Clinton, pe care analiștii le interpretează drept lansarea neoficială a candidaturii la alegerile prezidențiale din 2016, cuprind câteva pagini despre Turcia și povestea unui episod tensionat al relațiilor turco-israeliene.

În cartea de 656 de pagini, publicată la data de 10 iunie, Hillary Clinton are cuvinte dure pentru mulți dintre liderii mondiali, dar îi acordă un statut special premierului turc Recep Tayyip Erdogan, despre care scrie că "deține cheia viitorului Turciei și pe cea a relațiilor noastre".

În cartea "Alegeri dificile", fostul secretar de stat povestește cum a fost nevoită să se confrunte cu situații critice în centrul cărora se aflau Turcia și vecinii săi regionali, scrie presa turcă.

La câteva luni de la un alt episod controversat, Acordul de la Zurich, între Turcia și Armenia (octombrie 2009), care n-a fost ratificat de cele două părți, trupele de comando israeliene au luat cu asalt nava turcă Mavi Marmara care transporta activiști pro-palestinieni ce încercau să rupă blocada Israelului în Fâșia Gaza, omorând 10 cetățeni turci.

Familia Clinton, falită

Clinton scrie că a primit un telefon urgent de la omologul său israelian, Ehud Barak, pe care l-a avertizat că vor fi "repercursiuni neprevăzute". A doua zi, Ahmet Davutoglu, ministrul de Externe al Turciei, i-a făcut o vizită secretarului de stat, cu care a vorbit mai mult de două ore.

"Era foarte emoționat și a amenințat că Turcia ar putea declara război Israelului. 'Din punct de verde psihologic, acest atac este un fel 11 septembrie pentru Turcia', a spus el, cerând Israelului să transmită scuze și compensații pentru victime. 'Cum poate să nu-ți pese?', m-a întrebat. 'Unul dintre ei era cetățean american'. Mi-a păsat - chiar foarte mult - dar prioritatea mea era să-l calmez și să înlătur vorbele de război și consecințe", scrie Hillary Clinton.

"Turcii și israelienii încă mai lucrează la recuperarea încrederii pierdute în acel incident", mai scrie Clinton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel