Fostul președinte american Donald Trump, inițial aparent susținător al președintelui rus Vladimir Putin, pare acum foc și pară pe liderul de la Kremlin.
Donald Trump, fost președinte al SUA, a declarat, luni, că America ar trebui să pună mai multă presiune pe președintele rus Vladimir Putin, prin trimiterea submarinelor sale nucleare aproape de coasta Rusiei.
”L-am auzit constant folosind cuvântul care începe cu ”n”. Îl folosește constant: cuvântul nuclear” a spus Donald Trump în timpul apariției sale la Fox Business, referindu-se la discuțiile pe care le avea cu Vladimir Putin în timpul președinției sale.
”Și noi spunem: ”Oh, el este o putere nucleară”. Dar noi suntem o putere nucleară și mai mare. Avem cele mai bune submarine din lume, cele mai puternice mașinării construite vreodată” i-a spus el gazdei Stuart Varney, conform Business Insider.
”Ar trebuie să spui: ”Fii atent, dacă mai menționezi acel cuvânt o singură dată, ți le vom trimite de-a lungul și de-a latul coastei tale”” a spus Donald Trump. ”Nu poți lăsa această tragedie să continue, nu poți lăsa aceste mii de oameni să moară” a continuat el.
Statele Unite au 14 submarine cu rachete balistice din clasa Ohio, citează sursa anterior menționată Marina Americană.
În 27 februarie, Vladimir Putin a plasat forțele de descurajare nucleare ale Rusiei în stare de alertă maximă, ca răspuns la ceea ce el a apreciat ca fiind sancțiuni occidentale ilegitime, impuse în urma invaziei Ucrainei de către țara sa.
Recent, locotenentul general (r) Keith Kellogg, care a fost consilier pentru securitate națională al vice-președintelui Mike Pence în timpul președinției lui Donald Trump, a sugerat SUA să-și desfășoare toate submarinele cu rachete balistice pentru a vedea dacă Vladimir Putin blufează.
Cea mai recentă propunere a lui Donald Trump, totuși, pare să contravină abordării SUA de a evita intervenția militară directă în războiul Rusiei din Ucraina.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cere, în mod repetat și insistent, no fly zone deasupra țării sale, adică o zonă de excludere aeriană, pentru că cele mai mari pagube sunt făcute de rachete. Spunea el că în războiul din Ucraina sunt rachete contra vieți omenești. Totuși, mereu răspunsurile NATO și SUA au fost vehemente: nu suntem parte din război și, dacă am interveni aerian, există riscul unui război direct cu Rusia, ce ar afecta și alte state.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu