Traian Băsescu - Teodor Meleșcanu: Declarațiile președintelui care anticipează verdictul față de propunerea lui Victor Ponta pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe

Teodor Meleșcanu a fost propus, luni, de premierul Victor Ponta, ca succesor al lui Titus Corlățean în funcția de ministru al Afacerilor Externe. Însă pentru a ajunge în Guvern, Teodor Meleșcanu trebuie să fie acceptat de către președintele Traian Băsescu.

Mai multe declarații făcute în ultimul timp de către Traian Băsescu la adresa lui Teodor Meleșcanu par să anticipeze decizia pe care șeful statului o va lua în cazul fostului director al Serviciului de Informații Externe. Iată ce a spus în ultimele luni șeful statului despre propunerea lui Victor Ponta pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe:

- 5 august, la B1 Tv:

"Oamenii aceștia, fie că vorbim de Teodor Meleșcanu, fie de George Maior, trebuie să înțeleagă că nu poți pleca din fruntea unui serviciu de informații și să treci direct la Cotroceni. La MRU a fost o situație specială și greșită. Eroarea pe care am făcut-o cu Răzvan Ungureanu s-a văzut, guvernul a picat repede". 

- 13 octombrie, în emisiunea "Jocuri de putere", de la Realitatea Tv:

Președintele Traian Băsescu a declarat că fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, a fost complicele total al premierului Victor Ponta, care ar fi fost ofițer acoperit în perioada 1997-2001. 

"Pentru mine Meleșcanu a fost o mare decepție ca șef al SIE, a făcut politică, a influențat decizii politice, nu așa am vrut eu serviciile", a declarat Traian Băsescu, vorbind despre un "caz unic".

Vezi și: Prima reacție a ministrului propus de Ponta pentru Externe

Șeful statului a calificat poziția lui Teodor Meleșcanu, care a nu i-a dat lista ofițerilor acoperiți din Guvern, pe motiv de secret de de stat, drept "cel mai grav incident de securitate în zece ani".

- 15 octombrie, la Palatul Cotroceni: 

"Aș vrea să fac o clarificare, din acest punct de vedere. Probabil domnul Meleșcanu, ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze, afirmând că i-am solicitat lista cu ofițeri acoperiți. Știu că se află într-o situație dificilă pentru că a creat un precedent neacceptat în relația dintre un șef de stat și un serviciu secret.

Președintelui nu-i poți refuza o informație pe care o deții, cu atât mai mult cu cât această informație mi-era utilă pentru că era vorba de Guvern. 

În articolul 80 din Constituție se precizează că președintele veghează la buna funcționare a instituțiilor statului. 

Incorectitudinea domnului Meleșcanu e probată de adresa, pe care o pun la dispoziție, e nesecretă. 

Prin adresa din 8.11.2013 mă adresam domnului Meleșcanu cu solicitarea de a mă informa dacă în Guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofițeri acoperiți ai SIE. Dacă există astfel de situații, vă rog să precizați perioada în care au fost ofițeri și dacă au fost specializați în acea perioadă.

- 28 octombrie, la Adevărul Live:

Traian Băsescu l-a contrazis pe fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, care declarase anterior că dosarul Microsoft a plecat de la o investigație a Biroului Federal de Investigații (FBI): "Microsoft este un dosar românesc. N-a fost nimeni să spună astea sunt datele, executați".

Citește și: Ponta, surpriză majoră: cine îl înlocuiește pe Corlățean la MAE

"Credeți-mă că sunt mult mai bine informat decât dl Meleșcanu. Am mai văzut ieri un fost șef de serviciu care spunea cum trimiteau ei informații pe la SIE despre Microsoft. Nu am primit niciodată vreo informație de la SIE despre Microsoft".

"Îi spun d-lui Meleșcanu și Ungureanu, îi rog să facă publică o dată și un număr de informare pe care au trimis-o spre exemplu președintelui României sau premierului sau ministrului de restort cu privire la nereguli în Microsoft (...) Văd dau scris că nu am primit nicio informație de la SIE legată de Microsoft. Aș avea de făcut un apel public la foștii șefi ai SIE: decența este de aur".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel