Traian Băsescu, prima declarație după Victor Ponta, ofițer acoperit

Președintele Traian Băsescu s-a răzgândit. După ce, luni, în emisiunea lui Rareș Bogdan, "Jocuri de putere", a declarat că nu a mai lucrat cu șeful SIE, după ce i-a fost refuzată informația cerută despre ofițerii acoperiți din Guvern, ci direct cu generalii SIE, miercuri, Traian Băsescu îi atacă crunt pe "domnii din SIE", care vorbesc pe aceeași voce cu Teodor Meleșcanu. 

VEZI ȘI: Klaus Iohannis, GAFĂ imensă de campanie. "Ghinion!" 

Președintele Traian Băsescu a ținut, miercuri seară, la ora 18:30, o declarație de presă, prima după afirmația că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE. 

DC NEWS transmite LIVE TEXT declarațiile președintelui: 

- am observat o avalanșă de comentarii, având ca destinație publicul larg, care să fie păcălit. 

- mă văd nevoit să fac unele clarificări, mai ales vizavi de afirmațiile unor oameni care trec drept avizați. 

- în conformitate cu legea 182 pe 2002, președintele României are acces la informații secret de stat sau de serviciu.

VEZI ȘI: TRAIAN BĂSESCU-DOSAR ROȘU. Rareș Bogdan precizează: Filele uitate, nesecrete. E vulpe bătrână

Meleșcanu, precedent neacceptat

- aș vrea să fac o clarificare, din acest punct de vedere. Probabil domnul Meleșcanu, ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze, afirmând că i-am solicitat lista cu ofițeri acoperiți. Știu că se află într-o situație dificilă pentru că a creat un precedent neacceptat în relația dintre un șef de stat și un serviciu secret.

- președintelui nu-i poți refuza o informație pe care o deții, cu atât mai mult cu cât această informație mi-era utilă pentru că era vorba de Guvern. 

- în articolul 80 din Constituție se precizează că președintele veghează la buna funcționare a instituțiilor statului. 

Documentul către Meleșcanu, proba incorectitudinii

- incorectitudinea domnului Meleșcanu e probată de adresa, pe care o pun la dispoziție, e nesecretă. 

- prin adresa din 8.11.2013 mă adresam domnului Meleșcanu cu solicitarea de a mă informa dacă în Guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofițeri acoperiți ai SIE. Dacă există astfel de situații, vă rog să precizați perioada în care au fost ofițeri și dacă au fost specializați în acea perioadă.

- având în vedere că era vorba de domnul Ponta, am pus și întrebarea dacă au fost specializați, pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii, ce misiuni ar fi avut, să o supravegheze pe Carla del Ponte, niste speculații.

(...)


VEZI ȘI: Ponta, cuvinte dureroase: NU MI-AM OMORÂT TATĂL. El a murit de cancer


Comunicatul SIE, o enigmă uriașă

- am luat notă de comunicatul SIE și m-a surprins angrenarea în disputa politică, e o enigmă uriașă, de ce au făcut-o. În comunicatul SIE sunt neadevăruri și anume, cel mai important este faptul că nu era nevoie de aviz CSAT pentru HG 223/2013.

- îi rog acum pe domnii de la SIE să ia notă de prevederile legii  182/2002, care la articolul 14 spune: CSAT asigură coordonarea la nivel național a tuturor programelor de protecție a informațiilor clasificate.

- HG 223/2013, care clasifică activitățile SIE ca fiind secrete de stat face parte din programele de asigurare a secretului de stat.

- cum poți coordona ceva dacă nu ți se aduce la avizare?

- acea hotărâre trebuia să primească avizul CSAT

- Legea 415/2002 privind CSAT spune la articolul 4 că proiectele de acte normative inițiate sau emise de guvern privind securitatea națională se avizează de CSAT. SIE e o instituție de securitate națională.

- în sfârșit, mai e legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă care spune că în cazurile prevăzute de lege în faza de elaborare a proiectelor de acte normative, inițiatorul trebuie să solicite avizul autorităților interesate de reglementare.

VEZI ȘI: Dan Șova: Traian Băsescu și Klaus Iohannis, planuri dictate de propaganda rusească

SIE și Meleșcanu, pe aceeași voce

- activitatea SIE ține de coordonarea CSAT, cum poate da un comunicat că nu era necesar avizul CSAT?

- sunt trei legi care au fost încălcate prin promovarea acestei HG și, din păcate, SIE a ținut să susțină punctele de vedere pe care până atunci le susținea doar domnul Meleșcanu că ei pot încălca legea.

- Articolul 3 din legea 182 spune că nicio prevedre a legii nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informațiile de interes public sau a ignorării Constituției. Deci nu se pot secretiza informații care ignoră Constituția. Oare e de interes public dacă premierul a fost sau nu ofițer al unui serviciu de informații? Eu zic că da. 

(...)

- Articolul 4 din aceeași lege a secretului de stat: se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcării legii, limitării accesului la informații de interes public. Nu-ți dă voie legea să clasifici astfel de informații. Este o încălcare a Constituției utilizarea ca ofițer a unui procuror? Răspunsul meu e da.  E de interes public dacă un membru al guvernului, fie el premier, a fost sau nu ofiter al unui serviciu de informații? Răspunsul meu e da. 

"Meleșcanu a încălcat legea"

-  Din aceste motive consider că domnul Meleșcanu a încălcat legea și a târâit după interesele politice ale sale și ale premierului un serviciu excepțional, unul dintre cele mai bune din lume.

- Păcat că un om politic cel puțin neinspirat a participat la un demers care a pus serviciul într-o situație foarte proastă. 

- Pornind de la afirmația mea și a altora, revin cu privire la legitimitatea demersului meu. Articolul 80 din Constituție spune fără echivoc că președintele reprezintă statul și veghează la respectarea Constituției și la buna desfășurare a autorităților publice

Ponta, un fripturist

- Toată propaganda cu încălcarea legii, cu acoperiții patriei... Ponta a fost doar un fripturist care s-a bagat și el în SIE ca să meargă la niște seminarii pe afară, nu a avut nicio misiune, nu poți trimite în misiuni în afară un om necopt luat din parchet. Pur si simplu a fost un fripturist cum au fost mulți la acea vreme, cum a fost și foamea structurilor de a-și forma noi structuri, pentru că se prăbușise vechiul sistem, așa cum a trecut, așa a și plecat, probabil și datorită lipsei de performanță. 

- Unde mă situez când vorbesc de încălcarea Constituției: articolul 130 din Constituția din 1991 prevede la litera a.) foatre clar: funcția de procuror e incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată cu excepția celor didactice. Nu mi s-a părut că la SIE e vreo funcție didactică. 

VEZI ȘI: Băsescu: Ponta a fost un „fripturist”, a intrat în SIE ca să îşi treacă nişte cursuri în CV

Legea SIE nu secretizează rezerviștii

- S-ar putea să fac o afirmație care să vă stârnească curiozitatea sau exclamații, în legea SIE 1/1990 nu există niciun articol prin care să se ceara secretizarea rezerviștilor. Niciodată legea nu le interzice să spuna că au lucrat la SIE

- Ce nu au voie, nici rezerviștii, nici cei în activitate, nu au voie sa divulge secrete. 

Comunicatul, spre ridicol

- Au dus conținutul comunicatului spre ridicol spunând că 70 de foști ofițeri s-au autodivulgat, era dreptul lor ca rezerviști să treacă în CV daca au fost ofițeri ai SIE sau să nu treacă.  Interzis e să-și povestească amintirile din timpul serviciului, dar nu identitatea. 

- Ce nu a făcut nimeni până acum, au făcut domnul Meleșcanu și Ponta, care au dat HG 223 prin care secretizează și rezerviștii. Slavâ Domnului că au rămas femeile de serviciu să nu fie secretizate. 

(...)
- Eu nu consider cel mai grav incident faptul că domnul Ponta a încălcat Constituția, cel mai grav e că un șef de serviciu a refuzat o informație șefului statului, e un precedent care nu trebuie tolerat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel