Teodor Meleșcanu: Va fi o prioritate

Teodor Meleşcanu, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, a declarat, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că una dintre priorităţile sale va fi existenţa unui sediu adecvat al MAE, care să găzduiască acţiunile de amploare ce vor avea loc în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în 2019. 

"A doua prioritate pentru mine este aceea de a avea la dispoziţie un personal calificat pentru a face faţă acestor necesităţi. Una dintre preocupările fundamentale va fi aceea de a elabora o strategie şi un plan foarte precis de formare a unor tineri, astfel încât în 2019 să fie capabili să îşi asume toate obligaţiile care revin ţării gazdă", a spus el. 

Meleşcanu a menţionat că un alt scop îl reprezintă şi adoptarea unei strategii, dar mai ales definirea intereselor şi propunerilor pe care România le va face din postura sa de ţară deţinătoare a preşedinţiei Consiliului UE. 

"Evident că Moldova este una dintre aceste teme. Strategia Dunării... Deci avem foarte multe de ales, dar va trebui să stabilim foarte clar. (...) MAE nu elaborează politicile de externe. Acestea sunt elaborate de Parlament, de preşedinte, de Guvern. Ceea ce face MAE este punerea în operă a acestor strategii de politică externă pe care le decid structurile constituţionale abilitate", a arătat el, scrie Agerpres.

Relația cu SUA, fundamentală

În ceea ce priveşte relaţia cu SUA, Meleşcanu a subliniat că aceasta rămâne una dintre elementele fundamentale ale politicii externe a României. 

"În condiţiile în care au loc şi în SUA anumite modificări, în urma alegerii preşedintelui Trump, este greu de precizat acum cum vom putea să promovăm ideea renunţării la vize pentru cetăţenii români. Există două modalităţi. Una este legată de negocierea dintre UE şi SUA, inclusiv prin încheierea unui tratat transatlantic, care are în prevederile sale desfiinţarea vizelor pentru toate ţările membre UE. (...) O a doua posibilitate este abordarea bilaterală, care înseamnă în primul rând scăderea numărului de cereri de viză care sunt refuzate. În momentul în care ele vor coborî undeva sub 10%, vom putea deschide şi discuţiile cu SUA, foarte practice, în legătură cu posibilităţile de ridicare a vizelor", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel