Tensiuni diplomatice între România şi Ungaria pe tema reorganizării teritoriale. MAE cheamă la discuţii ambasadorul ungar

Datorită declaraţiilor unor oficiali maghiari referitoare la reorganizarea administrativă a României, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes, a fost invitat, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a i se comunica dezacordul Bucureştiului faţă de aceste  luări de poziţie din partea maghiară.   Ministrul român de Externe cere Budapestei "să revină la un ton normal".

"Partea română a apreciat ca neuzual şi nepotrivit demersul public al părţii ungare, în condiţiile în care reorganizarea teritorială a României este o chestiune strict de politică internă, iar dezbaterea publică pe marginea acestui proces a fost lansată de puţin timp", arată MAE într-un comunicat.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, cere Ungariei să revină la un ton normal şi să înceteze cu declaraţiile "deplasate". "Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a spus ministrul de Externe la RFI.

"Sunt un adept al păstrării şi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări şi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal", a mai precizat şeful diplomaţiei române şi reluat de newsin.

Luarea de poziţie a părţii române vine după ce, miercuri, aflaţi în vizită în România, reprezentanţi ai Comisiei pentru politică externă din Parlamentul ungar şi-au exprimat dorinţa ca orice modificare administrativă a României să nu afecteze comunitatea maghiară şi comunităţile etnice, după cum a declarat preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor,.

Citeşte şi:

Vicepremierul Ungariei: Planul de reorganizare administrativă a României, o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice

Pe de altă parte,  vicepremierul ungar Zsolt Semjen, care este şi ministru pentru politica naţională a Ungariei, a confirmat joi, la postul public de televiziune al Ungariei, comentariile făcute miercuri în România de parlamentarii ungari, spunând că "recent propusa împărţire pe regiuni a României va reprezenta o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice a ţării".

N.R. Conform unor informații de ultimă oră, De Ce News a aflat că ministrul român de Externe, Teodor Baconski, nu avea cum să participe la întâlnirea cu ambasadorul ungar la București, Excelența Sa, Oszkár Füzes, întrucât oficialul român se afla într-o vizită oficială în Tunisia, urmând ca acesta să se întoarcă în țară în cursul serii de joi.

Regratabil este faptul că RFI a transmis comunicatul ca un fapt petrecut, iar Ministerul Afacerilor  Externe nu a venit cu o precizare clară de a infirma informația preluată de media.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel