Tăriceanu îl atacă dur pe Iohannis înainte de Summitul NATO

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susţine că preşedintele Klaus Iohannis încalcă spiritul Constituţiei prin fixarea unui mandat privind Summitul NATO de la Varşovia fără consultarea Parlamentului.

'În următoarele zile va avea loc la Varşovia Summitul NATO, unde vor fi luate o serie de decizii politice cu un impact deosebit de important asupra securităţii României. Fără să încalce litera Constituţiei, ci doar spiritul ei, preşedintele Iohannis şi-a fixat un mandat pentru acest summit fără măcar să informeze Parlamentul şi fără măcar să invite pe liderii partidelor parlamentare la o consultare reală. Credibilitatea şi prestigiul României în lume sunt cu atât mai mari cu cât soluţiile, ideile, propunerile cu care ne prezentăm la nivel internaţional sunt rezultatul unui consens al forţelor politice parlamentare şi nu vreo improvizaţie politică sau birocratică de moment', afirmă Tăriceanu, într-un comunicat remis joi Agerpres.

El constată, în contextul referendumului din Marea Britanie, 'incapacitatea instituţiilor cu atribuţii decizionale în politica externă în definirea unor poziţii coerente concordante cu interesele naţionale'.

'Apartenenţa, solidaritatea şi loialitatea noastră faţă de Uniunea Europeană şi faţă de NATO nu trebuie în niciun caz să se rezume la a spune 'DA' la orice iniţiativă politică sau birocratică venită dinspre aceste alianţe. Am putea spune că 'DA'-ul României este singura constantă, singura strategie, în politica noastră europeană şi euroatlantică', precizează Tăriceanu.

Rezultatul consultărilor despre Brexit

Liderul ALDE arată că, dacă ideea invitării partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări, imediat după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie, a fost bună, rezultatul acestor consultări este îndoielnic.

'Ar fi existat o finalitate concretă şi utilă după această întâlnire, dacă Preşedinţia şi participanţii ar fi beneficiat de analize temeinice privind consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE în plan politic, economic şi al statutului românilor care lucrează sau studiază în această ţară. Aceste analize nu există', spune Tăriceanu.

El completează că improvizaţiile şi inabilitatea acţiunilor de politică externă au continuat la Consiliul European. 'Marea victorie diplomatică anunţată de dl Iohannis, o pretinsă promisiune din partea lui David Cameron privitoare la stabilitatea statutului românilor din Marea Britanie, a fost contrazisă chiar de premierul demisionar britanic, care a spus că 'o reformă a regulilor de liberă circulaţie a persoanelor în Europa constituie cheia relaţiilor viitoare dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, afirmă liderul ALDE.

Tăriceanu susţine că nici a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare nu s-a încheiat cu vreun rezultat concret în definirea politicii noastre externe, în noile condiţii generate de referendumul din Marea Britanie.

'În locul prezentării unei informări de către preşedintele Iohannis a celor discutate la Consiliul European şi, eventual, a unor propuneri din partea Preşedinţiei legate de viitorul relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie şi de necesare reforme instituţionale şi de abordare la nivelul Uniunii, preşedintele a ignorat această temă şi a deturnat dezbaterea spre o ordine de zi neanunţată - o problemă de politică internă', arată el. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy