Svetlana Tihanovskaia, alertă: Lukashenko transformă Belarusul în Coreea de Nord a Europei

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Svetlana Tihanovskaia, principala opozantă a lui Aleksandr Lukashenko, îl acuză pe preşedintele belarus că vrea să transforme ţara în Coreea de Nord a Europei. 

"Strategia de aşteptare a Uniunii Europene aplicată Belarusului nu funcţionează. Abordarea de a ridica treptat presiunea pe regimul Lukashenko nu a reuşit să schimbe comportamentul preşedintelui, şi a dus doar la un simţ crescut de impunitate şi la represiuni masive. Acum, cer Parlamentului European să se asigure că răspunsul comunităţii internaţionale nu se limitează doar la incidentul avionului RyanAir. Răspunsul trebuie să se adreseze situaţiei din Belarus în general, sau ne vom mai confrunta cu astfel de situaţii şi în viitor. Asta pentru că Lukashenko transformă Belarusul în Coreea de Nord a Europei, fără transparenţă, fără predictibilitate şi extrem de periculos", a declarat Svetlana Tihanovskaia, conform Euronews

Lukashenko spune că "a acţionat legal"



În faţa avalanşei de condamnări occidentale şi noilor sancţiuni ale UE împotriva regimului pe care în conduce din 1994, Aleksandr Lukaşenko a afirmat miercuri în parlament că "a acţionat legal protejând poporul".

Pentru autorităţile bieloruse, prezenţa la bord a lui Roman Protasevici şi, prin urmare, arestarea sa au fost o chestiune întâmplătoare, dar Bruxellesul, Washingtonul şi opoziţia bielorusă susţin că ameninţarea cu bomba a fost un subterfugiu pentru arestarea jurnalistului.

Obligaţia ca avionul să aterizeze, "din motive false", a pus "în pericol securitatea aeriană", au denunţat europenii şi americanii la ONU, acuzând un "atac" şi o "desconsiderare flagrantă a dreptului internaţional".

Aleksandr Lukaşenko a subliniat că decizia de a ateriza la Minsk a fost luată de căpitanul zborului RyanAir şi că, exceptând Minskul, "nimeni nu a vrut să primească avionul".

Aceste observaţii contrastează cu transcrierea discuţiei dintre controlorii de zbor şi pilot, publicată marţi de Minsk, care arată că autorităţile au insistat ca avionul să aterizeze în Belarus, şi nu în ţările vecine.

VEZI ŞI Lukashenko, mesaj de sfidare pentru Europa după deturnarea avionului RyanAir

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel