Suedia: Partidul Liberal a ales-o la conducere pe Nyamko Sabuni, născută în Burundi

[] []

28 iun 2019 / 19:12
Salveaza PDF Comentarii

Partidul Liberal suedez a ales-o vineri ca lider pe Nyamko Sabuni, născută în Burundi, care devine primul şef de origine africană al unei formaţiuni parlamentare suedeze, transmite dpa.

'Acesta este (un moment) istoric', le-a declarat ea colegilor de partid, subliniind că alegerea sa este 'o dovadă în plus că Suedia liberalilor este o ţară a oportunităţilor'.

Părinţii lui Nyamko Sabuni au trăit în exil în Burundi după ce s-au refugiat din Republica Democrată Congo, iar în 1981 au primit azi în Suedia, stabilindu-se lângă Stockholm. Nyamko Sabuni, în vârstă de 50 de ani, a fost membră a parlamentului între 2002 şi 2006, după care, până în 2013, a deţinut portofoliul egalităţii de gen şi integrării în guvernul de coaliţie de centru-dreapta al conservatorului Fredrik Reinfeldt. Nyami Sabuni preia conducerea liberalilor de la Jan Bjorklund, care a condus partidul din 2007.

În ianuarie, Partidul Liberal a convenit să coopereze în privinţa proiectului de buget şi a altor proiecte-cheie cu social-democraţii premierului Stefan Lofven, ceea ce i-a permis acestuia să formeze o nouă coaliţie de guvernare cu Verzii.

Acordul, sprijinit şi de Partidul de Centru, a înclinat majoritatea parlamentară spre centru şi a scos în afara jocurilor guvernării partidul de extremă dreapta Democraţii Suediei. Acordul i-a divizat însă pe liberali, iar sprijinul pentru acest partid a scăzut dramatic. O serie de sondaje arată că partidul nu ar trece acum pragul electoral de patru procente.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26