SUA, operațiune cheie pentru apărarea României. La ce să se aștepte rușii dacă invadează Ucraina-GALERIE FOTO

Ambasada SUA la București a anunțat că la baza din Câmpia Turzii au sosit 12 avioane A-10 Thunderbolt II "Warthog". Aparatele aparțin Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii și execută manevre militare în cadrul operațiunii "Atlantic Resolve". Patru astfel de avioane au participat săptămâna trecută la exerciții militare în Polonia, ca parte a aceleiași operațiuni.

Manevrele militare de acest tip transmit un mesaj deosebit de important, pentru descurajarea regimului Putin. Analiștii militari susțin că riscul unei invazii terestre rusești în estul și sudul Ucrainei este unul ridicat.

Operațiunea ”Atlantic Resolve” demonstrează că forțele NATO se pot mobiliza în sprijinul aliaților din prima linie, cum sunt Polonia și România. Avioanele anti-tanc au un rol cheie în ripostă, dacă un agresor folosește blindate în cazul invaziei terestre.

Acțiunile româno-americane începute în această săptămână au și o importantă dimensiune simbolică, derulându-se la aniversarea a 11 ani de la intrarea României în NATO.

România va participa la exerciții cu avioane de luptă MiG-21.Prin aceste exerciții, US Air Force dorește să reasigure țările din estul Europei, "aliați și națiuni partenere", de sprijinul său în ceea ce privește securitatea în zonă, care este o prioritate, a declarat Lt. Gen. Tom Jones, din partea US Air Force.

A-10, supranumit Tankbuster

"Prezența U.S. Air Force în Europa oferă sprijinul și infrastructura de care e nevoie (...) pentru a construi și aprofunda parteneriatele pe care le avem pe continent", a mai spus acesta.

A-10 Thunderbolt II este supranumit de militarii americani "Warthog", "flying gun" sau "Tankbuster", adică mistrețul african (facocer), pistolul zburător sau distrugătorul de tancuri.

Avioanele A-10 sunt construite pentru a ataca tancuri, vehicule blindate și alte ținte terestre.

Polonia așteaptă 10.000 de militari NATO

Patru avioane de luptă americane A-10 Thunderbolt au luat parte și la exerciții militare desfășurate în Polonia, stat care așteaptă ca aproximativ 10.000 de soldați NATO la manevrele militare programate în acest an pe teritoriul său.

Rusia a răspuns că mobilizarea NATO este o "problemă", arătând că o consolidare a forțelor Alianței la granița sa va avea un impact negativ pe termen lung.

Purtătorul de cuvânt al armatei poloneze declara joi pentru Reuters că avioanele A-10 sunt staționate la baza din Powidz și se vor implica până vineri într-o serie de exerciții.

*Sursă foto: Business Insider

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel