SUA ar putea relua ajutorul militar pentru Ucraina. Ce condiții îi pune Trump lui Zelenski

FOTO: REUTERS/Nathan Howard
FOTO: REUTERS/Nathan Howard

Administrația Trump ia în calcul reluarea sprijinului militar pentru Ucraina.

Administrația Trump ia în calcul reluarea sprijinului militar pentru Ucraina, doar în condiția în care discuțiile de pace să progreseze și să fie implementate măsuri contractuale care să consolideze "încrederea între părți", a declarat miercuri consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, într-un interviu pentru Fox News.

Dacă aceste negocieri ajung la un rezultat concret și se stabilesc măsuri clare pentru a construi încrederea reciprocă, atunci președintele Trump va lua în serios ridicarea suspendării. Waltz a explicat în sens larg ce dorește administrația de la Washington.

Oficialul american a apreciat scrisoarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept un pas inițial pozitiv. În prezent, se poartă discuții despre stabilirea unei locații, a unei date și a unei echipe care să gestioneze negocierile pentru încheierea războiului, a adăugat el.

Semnale de detensionare au apărut în relația dintre Washington și Kiev

"Vorbim deja despre măsuri de sporire a încrederii pe care le vom înainta apoi ruşilor şi vom testa această parte", a precizat Waltz, fără a oferi detalii despre măsurile specifice vizate.

Semnale de detensionare au apărut în relația dintre Washington și Kiev după mesajul transmis de Zelenski marți seară, menționat și de Donald Trump în discursul său din Congres.

Liderul ucrainean a declarat că țara sa este gata să participe la negocieri cât mai curând posibil. Kiev a propus un armistițiu care să înceapă cu eliberarea prizonierilor și oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene. Zelenski a recunoscut, de asemenea, că regretă tensiunile recente cu administrația Trump, subliniind că este dispus să semneze un acord privind resursele.

Tensiunile dintre cei doi lideri s-au amplificat după ce președintele SUA l-a acuzat pe Zelenski că tergiversează procesul de pace, iar surse de la Casa Albă au sugerat că o schimbare în conducerea Ucrainei ar putea facilita negocierile cu Rusia.

Aceste declarații vin în contextul în care SUA au suspendat sprijinul militar pentru Ucraina, iar, potrivit Financial Times și SkyNews, serviciile de informații americane au întrerupt schimbul de date cu Kievul, afectând astfel capacitatea armatei ucrainene de a viza ținte rusești, conform Fox News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel