Stanoevici: Nu e nicio legătură între Congresul Românilor de Pretutindeni și alegerile prezidențiale

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, miercuri, că asocierea dintre organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și alegerile prezidențiale este "total eronată".

"Asocierea total eronată care se face este între acest congres și alegerile prezidențiale. Nu există niciun fel de legătură între organizarea congresului și alegerile prezidențiale. Nu are cum să fie. (...) La acest congres, nu vor fi reprezentanți ai unor partide politice din străinătate, vor fi reprezentanți ai românilor din străinătate", a afirmat Stanoevici, după ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, la care a fost invitat să participe.

Pe 10 septembrie, vicepreședintele Comisiei menționate, deputatul Mircea Dolha (PNL), solicita demisia ministrului Bogdan Stanoevici, pentru că nu a consultat Parlamentul în stabilirea datei de 30 noiembrie pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

Data de 30 noiembrie pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni reprezintă o propunere, decizia urmând să fie luată de către Parlament, arăta, o zi mai târziu, un răspuns al MAE.

Aceeași sursă preciza că propunerea datei de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, ca dată posibilă pentru desfășurarea congresului, a pornit de la ideea de a acorda o anumită semnificație acestui eveniment, care se organizează pentru prima dată și se adresează românilor de pretutindeni.

În răspunsul MAE se amintea, de asemenea, că articolul 10 din Legea 299/2007 instituie Ziua Românilor de Pretutindeni, "care se va sărbători în fiecare an la data de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor".

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici a respins, miercuri, la Parlament, și posibilitatea de manipulare a voturilor românilor din diaspora la alegerile prezidențiale, prin intermediul delegaților la respectivul congres.

"E absurd, conform unor procente de reprezentativitate, la nivel de propunere, s-a ajuns la o sumă de 200 și ceva de membri care să reprezinte diferitele comunități. Credeți dumneavoastră că cei 200 și ceva pot să schimbe ceva în alegerile prezidențiale? E absurd. Și această dată, de 30 noiembrie, dincolo de semnificația ei ca Zi a românilor de pretutindeni, a fost propusă, tocmai, să nu existe niciun fel de asociere cu campania electorală. Noi discutăm despre această dată de când am ajuns eu la Departamentul Românilor de Pretutindeni, în luna martie", a susținut ministrul Bogdan Stanoevici.

Cât privește data la care se va organiza până la urmă Congresul Românilor de Pretutindeni, ministrul a spus că nu mai poate face niciun fel de estimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel