SOCATĂ ca pe vremea bunicilor. Cum prepari acasă cea mai iubită răcoritoare

Foto: captură video YouTube Poftă bună cu Gina Bradea
Foto: captură video YouTube Poftă bună cu Gina Bradea

Începe sezonul socului şi românii abia aşteaptă să-l culeagă şi să-l transforme în tradiţionala băutură ideală pentru sezonul cald. 

Socul e recomandat sub formă de ceaiuri sau tincturi. Totuși, în această perioadă poate fi consumat sub forma unei băuturi delicioase, din flori. Socata este foarte ușor de preparat în casă, după o rețetă de pe vremea bunicii.

Pentru o socată tradițională avem nevoie de: 

10-14 flori de soc (în funcție de mărime)

10 litri de apă

4 lămâi,

1 kg de zahăr

10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie proaspătă (pentru fermentație)

Florile de soc se pun într-un borcan de 10 litri, iar peste ele adăugăm apa şi lămâile. Lămâile trebuie tăiate felii, iar sucul se stoarce în apă. Borcanul se acoperă şi se lasă așa o zi. A doua zi se adaugă zahărul și boabele de orez sau drojdia, se amestecă bine, se acoperă din nou și se lasă la fermentat încă 3-4 zile. Borcanul nu trebuie închis complet, astfel încât preparatul să poată „respira”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa capătă o culoare gălbuie, sucul se strecoară, iar socata e gata. Trebuie ținută în frigider, în sticle închise ermetic, sau într-un alt loc întunecos și rece.

Beneficii pentru sănătate

Socul are proprietăți diuretice și laxative, dar este indicat și în afecțiuni ale sistemului nervos. În afara florilor, de la soc pot fi folosite și frunzele, fructele, scoarța și rădăcinile, toate având proprietăți medicinale.

Remediu împotriva obezității

Socul are un puternic efect depurativ de aceea se folosește cu succes ca și adjuvant în curele de slăbire. Accelerează procesul de detoxifiere și are rol esențial în procesul de curățare a tractului digestiv, tratând cu succes constipația.

Antiinfecțios

Socata are proprietăți antiseptice și antivirale. Iată cum ele transformă această băutură a copilărie într-o armă puternică împotriva afecțiunilor respiratorii – bronșite, răceli, viroze, dar și împotriva alergiilor, bolilor renale sau urinare.

Stimulează lactația

Pentru femeie care au născut este important să știe că un consum regulat de ceai de soc sau de socată are efecte miraculoase asupra cantității de lapte matern. Așadar este de reținut că socata stimulează secreția de lapte la femeile care alăptează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel