SFÂNTUL DUMITRU, 26 octombrie 2021. Ce nu ai voie să faci astăzi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Sfântul Dumitru este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie. Există câteva superstiții care vizează această mare zi. Ce nu ai voie sa faci.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru

Nu rupeți florile care au rămas neculese în grădini dacă sunt încă “în fire” și neofilite. În tradiția populară, frumusețea lor este înspre alinarea sufletelor celor morți. De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.

În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea anul viitor parte numai de pagubă. Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.

Multe din superstițiile românești sunt legate de starea vremii în ziua Sfântului Dumitru. O vreme înnorată de Sfântul Dumitru, cu vânt si ploaie prevestește zăpezi grele în iarna care va veni. Totodată, dacă producția de gutui este și ea îmbelșugată, atunci cu siguranță iarna va fi una lungă, cu zăpezi mari. Iarna va fi în schimb mai blândă dacă afară nu va ploua și cerul va fi senin.

În plus, femeile împart pentru sufletul celor morți bucate alese, dar și grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. Se fac pomeni în aceasta zi și în biserica sunt pomenite numelor celor morți, în anumite zone ale țării existând obiceiul de a împărți colaci în forma de cruce, scrie ziarulunirea.ro.

Vezi și: SFÂNTUL DUMITRU, 26 octombrie. Ce trebuie să faci, astăzi, pentru sănătate și noroc

Tradiții de Sfântul Dumitru

 

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşază cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sf. Dumitru. Astfel, dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.

Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă Luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi grea, cu zăpezi mari.

Vezi și: SFÂNTUL DUMITRU, 26 octombrie. Rugăciunea care trebuie rostită astăzi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel