Serbia se înzestrează militar de la o forță NATO: 12 avioane de luptă Rafale de la Franța

Serbia se apropie de achiziționarea a 12 avioane de luptă Rafale din Franța.

Serbia este pe cale să semneze un acord privind achiziționarea a 12 avioane de luptă multifuncționale Rafale de la Franța, într-o mișcare surprinzătoare ce ar marca o schimbare majoră față de furnizorul său militar tradițional, Rusia. Această veste a fost anunțată marți de către președintele sârb, Aleksandar Vucic, în timpul vizitei sale la Paris și a discuțiilor cu președintele francez Emmanuel Macron, precum și cu oficiali francezi din domeniul apărării, inclusiv cu producătorul Rafale, Dassault Aviation.

Vucic a declarat că discuțiile cu Macron au fost constructive și că au ajuns la acorduri concrete privind achiziționarea avioanelor de luptă Rafale. El a menționat că în următoarele două luni se așteaptă să fie semnate contractele în prezența președintelui francez.

Detaliile financiare ale tranzacției nu au fost încă făcute publice, însă presa sârbă estimează că aceasta ar putea ajunge la aproximativ 3 miliarde de euro pentru întregul pachet. Această posibilă achiziție ar reprezenta o modernizare semnificativă a forței aeriene sârbe, care în prezent este în principal compusă din avioane de vânătoare MiG-29 de fabricație sovietică, precum și din avioane de luptă iugoslave învechite.

Până acum, Rusia a fost principalul furnizor de echipamente militare pentru Serbia, însă această posibilă tranzacție ar putea marca o schimbare în această relație. Cu toate acestea, achiziționarea avioanelor Rafale ar putea ridica îngrijorări în regiune, în special în contextul tensiunilor persistente din Kosovo, o problemă sensibilă pentru Serbia, care nu recunoaște independența provinciei.

În timpul discuțiilor cu Macron, cei doi lideri au abordat și alte subiecte importante, precum cooperarea în domeniul tehnologiei nucleare și posibilitatea construcției unei centrale nucleare în Serbia. Aceste discuții indică o diversificare a relațiilor și intereselor Serbiei în domeniul apărării și al energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel