Bugetul României pe anul 2022 a ajuns la dezbatere în Parlament astăzi, 22 decembrie 2021.
- Deputaţii şi senatorii au aprobat, miercuri noaptea, în şedinţa plenului reunit, proiectul de buget pe anul 2022 pe articole, precum şi anexele conţinând bugetele ordonatorilor principali de credite, urmând ca votul final să fie dat joi.
În şedinţa care a durat peste 6 ore, au fost aprobate, printre altele, bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Camerei Deputaţilor, Senatului, ministerelor, SRI, SIE, SPP, STS, Autorităţii Electorale Permanente, SRR, SRTv, agenţiilor guvernamentale. Au fost admise mai multe amendamente dintre cele care fuseseră respinse în Comisiile reunite de buget-finanţe. Printre acestea, s-au numărat două amendamente referitoare la suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu fonduri pentru renovarea bisericilor şi, respectiv, pentru funcţionarea Mitropoliei Basarabiei.
Un amendament a fost susţinut de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, iar celălalt de liderul deputaţilor AUR, George Simion. Conform amendamentului propus de Alfred Simonis, se majorează bugetul SGG pe anul 2022 cu suma de 160.000.000 lei la creditele de angajament şi creditele bugetare pentru susţinerea cultelor. Amendamentul adoptat, la propunerea lui George Simion, prevede suplimentarea bugetului SGG cu suma de 4.800.000 lei pentru funcţionarea Mitropoliei Basarabiei. Au fost respinse mai multe amendamente privind îmbunătăţirea infrastructurii spitaliceşti, rutiere sau şcolare, dar şi unul privind 'reducerea la un leu a bugetului Academiei Oamenilor de Ştiinţă'.
Senatorii şi deputaţii au mai aprobat, la dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2022, un amendament care prevede suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru o serie de investiţii de infrastructură în comuna Valea Lungă (judeţul Alba), oraşul-staţiune Amara (Ialomiţa) şi comuna Pufeşti (Vrancea). Amendamentul a fost susţinut de George Simion. Joi, va fi dat votul final pe bugetul pe anul viitor.
- Claudiu Năsui (USR) a depus un amendament pentru a schimba modul în care sunt alocați banii Sectoarelor din Capitală. Amendamentul a fost respins cu 84 pentru, 226 împotrivă.
- Dezbaterile generale pe Legea bugetului au luat final. Au început dezbaterile pe anexe și amendamente.
- Legea bugetului pe anul 2022 va fi votată mâine, 23 decembrie.
- Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a venit la microfon.
„Avem din nou de votat o lege foarte importantă, foarte serioasă, la care ne raportăm foarte neserios, la fel cum am făcut pentru bugetul din acest an. Nici măcar liderii coaliției nu iau în serios bugetul, fiindcă președinții Senatului și Camerei Deputaților au părăsit imediat ședința. De altfel, timpul pentru cunoașterea proiectului de lege depus și pentru amendarea lui a fost extrem de scurt”, a declarat co-președintele AUR.
- Senatorul USR, Claudiu Mureșan, a luat cuvântul.
„E complicat să vorbești după doamna Șoșoacă. A fost nevoie de numai patru zile pentru a trece prin Parlament bugetul pe anul 2022. Luni l-am primit, astăzi a ajuns la vot. Guvernul Gepetto a adus bugetul Pinocchio. Se taie bani de la educație, sănătate, siguranța românilor sau investiții. Nu trebuie să fii profesor să vezi că bugetul are venituri umflate. E foarte bine că dați 10% pensionarilor, dar nu vă atingeți de pensiile speciale. Copiilor le-ați promis 500 euro în scop educațional, dar ați promis știind că veți amâna măsura”, a transmis reprezentatul USR.
- Diana Șoșoacă face declarații în Parlament.
„În primul rând, avem o problemă de procedură. Este problema conducerii acestei ședințe, având în vedere că au fost prezenți președinții de cameră. Ori, în condițiile art. 30 al regulamentului comun al camerelor trebuia să existe o solicitare scrisă din partea președinților camerelor atunci când au plecat. Vă solicit să verificați legalitatea conducerii acestei ședințe.
Vă spun câteva cuvinte despre buget. Mi se pare efectiv o lipsă de bun simț față de poporul român că nu e timp pentru citirea amendamentelor. Știu că sunteți FSN, dar să acorzi câteva ore pentru amendamente... Ar trebui să vorbim deschis ca niște parlamentari fără să avem directive politice. Anul trecut, în decembrie, deși am depus amendamente, nu ne-ați înregistrat niciun amendament”, a spus senatoarea independentă.
- UDMR vorbește prin deputatul Zoltán Miklós.
„Bugetul pe care îl dezbatem astăzi este în linie cu limitările situației actuale caracterizate de crizele prin care trecem. Voi puncta aspectele pozitive ale bugetului pe anul 2022: creșterea pensiilor din sistemul public; acordarea de ajutoare țintite în vederea protejării celor cu venituri mici de creșterea prețurilor la energie; alocarea resurselor către primării”, a declarat reprezntatul UDMR.
- Grupul AUR este reprezentat de George Simion.
„Avem niște probleme punctuale cu bugetul de anul acesta, motiv pentru care am introdus peste 4.000 de amendamente. Am o problemă punctuală cu bugetele serviciilor secrete. Suntem noi în Parlament, nu știm cum funcționează culoarele Parlamentului. Anul trecut am introdus niște amendamente pentru reducerea bugetelor serviciilor de informații”, a transmis Simion.
- Grupul parlamentar USR rămâne la tribună prin Cosette Chichirău.
„În primul rând mă refer la traiectoria deficitului bugetar. Încă înainte de pandemie, țara noastră avea problemă cu acest lucru. PSD a dus deficitul la maxim, iar când a venit pandemia nu am avut rezerve. Am intrat în deficit excesiv, singura țară din UE în această situație. Cifrele prevăzute de 5,8% deficit în 2022 și 4,4% în 2023 ne înscriu într-o traiectorie corectă pentru a ajunge sub 3% în 2024. Însă, PNL a adus la guvernare un partid dezinteresat de disciplină financiară.
În al doilea rând, e vorba despre execuție. Trebuie să vedem cum folosiți banii. Auzim an de an aceleași promisiuni, fix aceleași: autostrăzi, spitale, școli. Zero, totuși an de an avem bugete mari. Vrem să vedem că guvernul face proiecte pentru români, nu pentru partid”, a transmis parlamentarul de Iași.
- Reprezentantul USR, Claudiu Năsui, este la rând să vorbească.
„Este un buget al minciunii și al hoției. E un buget care se bazează pe o mare minciună, că vor crește veniturile în ritmul prognozat. Statul român este în groapă. Cheltuielile au crescut enorm. În 2022, în bugetul făcut de dvs., prognozați că din fiecare 100 lei pe care o cheltuiește statul român, 15 lei sunt datorie. Acesta este cazul fericit.
În mod mincinos, dl. Câciu a impus venituri din pix de 10,65 miliarde lei pe care ne spune că vor veni din îmbunătățirea colectării și din combaterea evaziunii. E aceeași poveste pe care o auzim an de an. Ce ar fi să îmbunătățim prima dată colectarea și apoi să-i cheltuim, nu invers”, a declarat fostul ministru al Finanțelor. „Am văzut că și tăiați câteva bugete, bugetul parchetelor. Ce să înțelegem, că dați liber la furt? (...) USR nu va vota acest buget”.
- Gheorghe Pecingină (PNL) a urmat la microfon.
„Aș dori să mulțumesc tuturor colegilor care s-au mobilizat exemplar astfel încât să încheiem dezbaterile înaintea anului 2022. Mă bucură că noul buget nu are taxe noi. Mă bucur că nu a crescut povara fiscală. Cu toate acestea, provocarea imensă de a constitui un buget în aceste condiții grele trebuie să vină cu o colectare mai bună a taxelor”, a transmis politicianul.
- Radu Oprea (PSD) a fost următorul la tribuna Parlamentului.
„Dezbatem cea mai importantă lege, Legea bugetului de stat. Când vorbim despre această lege, vorbim despre banii pe care îi producem în economie și care apoi trebuie să se întoarcă în buzunarele cetățenilor. Știți foarte bine că este o propunere de buget echilibrată care are un raport foarte bun între pachetul social și investiții”, a transmis Oprea.
„Punctul de pensie va crește cu 10%, alocațiile pentru copiii până în 2 ani vor fi 600 lei pe lună, iar pentru cei până în 18 ani de 245 lei. Ca să dau un alt exemplu, agricultura are un buget mai mare cu peste 1 miliard lei. În concluzie, propunem un buget echilibrat care are un raport bun între partea de sprijin a cetățenilor și investiții”, a adăugat el.
- Premierul Nicolae Ciucă a făcut primele declarații din Parlament.
„Discutăm astăzi bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, cea mai importantă legislație anuală de programare bugetară. Avem în față un buget echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană.
România are o viziune responsabilă de politici fiscale și bugetare, o strategie de consolidare fiscală graduală, care să potențeze și să mențină creșterea economică la un nivel de peste 4%-5% pe orizontul de referință, fiind conștientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia în eventualitatea unor șocuri viitoare.
Bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii: transparență, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităților de finanțare în acord cu agenda europeană, folosirea oportunității de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2021- 2027 și a celor alocate reformelor finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru creșterea rezilienței economiei românești.
Totodată, construcția bugetului pentru anul 2022 a reprezentat un proces responsabil având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situațiilor dificile cu care se confruntă România (criza sanitară, șocul prețurilor la energie, efecte ale tensiunilor pe piețele internaționale), care înseamnă alocarea de resurse adecvate, cu nevoia stringentă de consolidare bugetară.
Ținta noastră comună este reducerea treptată a deficitului bugetar pe parcursul următorilor ani, în condițiile în care efectele pandemiei încă sunt resimțite la nivel național și global.
Suntem foarte responsabili în respectarea angajamentelor cu partenerii noștri externi.
În întrevederile avute zilele trecute la Bruxelles cu înalții oficiali ai Uniunii Europene, am informat cu privire la adoptarea proiectului bugetului pentru anul 2022, evidențiind preocuparea noastră pentru menținerea stabilității fiscal-bugetare în linii și cu angajamente asumate de România în ceea ce privește revenirea în limitele Pactului de stabilitate și creștere. Bugetul pentru anul viitor se fundamentează pe stabilitate și predictibilitate, coordonate menite să încurajeze investițiile și să crească atractivitatea României ca destinație de business.
Este bugetul cu cea mai mare alocare a investițiilor din ultimii 32 de ani.
Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investițiilor realizate în România în anul 2019.
Așa cum ne-am angajat, nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom menține regimul fiscal actual al IMM - urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor și toate măsurile aflate în vigoare pentru susținerea antreprenorilor.
Vom sprijini accesul la finanțare al IMM-urilor, prin continuarea Programului IMM INVEST, esențial pentru susținerea companiilor afectate grav de criza COVID -19.
Încă din primele zile de guvernare, am lucrat pentru operaționalizarea celui mai important proiect de țară post-pandemic, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Am aprobat astăzi în Guvern prin Ordonanță de urgență, Acordul de împrumut între Comisia Europeană și România, prin care țara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro, din cei aproximativ 29 de miliarde euro disponibili prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Bani pe care îi investim în economie, în condiții extrem de avantajoase.
Ordonanța completează cadrul instituțional pentru implementarea PNRR și stabilirea fluxurilor financiare, de monitorizare, verificare și control a utilizării fondurilor alocate. După intrarea în vigoare a Acordului de împrumut pe care am aprobat-o astăzi prin Ordonanță de Urgență, Comisia Europeană va disponibiliza și prefinanțarea de 13% din acest împrumut, aproximativ 1,94 miliarde de euro.
Măsuri sociale. Dacă dezvoltarea țării depinde de investiții și sprijinirea mediului privat, Guvernul este dator să se implice activ și în implementarea politicilor sociale. Așa cum ne-am asumat prin Programul de Guvernare, în centrul preocupărilor Guvernului este cetățeanul, angajament care se reflectă în modul în care este structurat bugetul.
Pentru a proteja veniturile populației, îndeosebi ale persoanelor cu venituri mici sau din categorii vulnerabile, am stabilit un pachet de măsuri sociale, respectiv majorarea alocațiilor pentru copii, creșterea pensiilor, acordarea ajutorului social pentru pensionari și a indemnizației anuale pentru persoanele cu dizabilități.
Aprobarea bugetului pentru anul 2022 este garanția că aceste măsuri vor putea fi aplicate și că vor produce efecte începând cu ianuarie anul viitor”, a transmis premierul, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
- Evenimentul a început. Rămâneți alături de noi!
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună, de la ora 16:30, pentru a vota proiectul bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul 2022, au decis, miercuri, Birourile permanente reunite.
DC NEWS vă prezintă evenimentul în format LIVE TEXT și VIDEO.
Guvernului i se rezervă 50 de minute, pe care le utilizează la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor, potrivit deciziei Birourilor reunite, care au aprobat propunerile cu privire la timpul maxim alocat pentru dezbaterile generale asupra celor două proiecte.
Grupul parlamentar al PSD are la dispoziţie un timp total alocat de 26 de minute, grupul PNL - 19 minute, USR - 13 minute, AUR - 7 minute, UDMR - 5 minute, grupul minorităţilor naţionale - 3 minute, iar deputaţii şi senatorii neafiliaţi au la dispoziţie 4 minute.
Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au aprobat, miercuri, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022. Au fost înregistrate 22 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru dezbatere pe articole şi vot final. Şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe. Membrii comisiilor de specialitate au aprobat proiectul de buget cu 23 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi nicio abţinere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News