Schimbare sistem vot. Andi Cristea, mesaj pentru guvernanții din Moldova

La Chișinău a avut loc luni o nouă reuniune a comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, structură menită să întărească colaborarea dintre Moldova şi Uniunea Europeană. 

Reuniunea Comitetului parlamentar de asociere UE – Republica Moldova are loc la o săptămână după o dezbatere în Parlamentul European despre situaţia din Republica Moldova, precedată de anunţul forumului legislativ al UE că amână cu cel puțin o lună discutarea posibilului său acord pentru o asistență financiară de 100 de milioane de euro promisă Moldovei de Comisia Europeană. Președintele delegației Parlamentului European Andi Cristea a reiterat o parte din îngrijorările legate de evoluţiile de la Chişinău, inclusiv în ce priveşte modificarea sistemului electoral. Andi Cristea a sugerat guvernanţilor să ţină cont de concluziile Comisiei de la Veneţia, înainte de a lua o decizie politică privind schimbarea sistemului de vot. Europarlamentarul a ţinut să facă şi câteva precizări legate de amânarea în Parlamentul European a discuţiilor privind promisa asistenţa macro-financiare, spunând că Bruxelles-ul aşteaptă concluziile Comisiei de la Veneţia:

„Deşi se poate vorbi despre o amânare, această amânare este una tehnică. Se referă la procesul legislativ al trialogului, practic discuţiile care vor avea loc între Parlament, Consiliu şi Comisie. Se putea bloca de către un număr minim de 76 de parlamentari mandatul Parlamentului European de a intra în trialog. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mandatul Parlamentului European există şi practic această aistenţă marco-financiară nu este întârziată. Sunt convins că urmare a deciziilor înţelepte pe care autorităţile de la Chişinău le vor lua după ce Comisia de la veneţia îşi va da avizul pe schimbarea sistemului electoral, aceast dosar al asistenţei macro-financiare nu va fi întârziat la nivelul UE."

[citeste si]

Modificarea sistemului electoral a fost unul din subiectele centrale ale reuniunii. Spicherul democrat Andrian Candu a dat asigurări în reforma electorală va fi adoptată doar după ce se va expune Comisie de la Veneţia. Preşedintele delegaţiei moldovene, liderul PL Mihai Ghimpu a reiterat poziţia formaţiunii sale care deşi face parte din coaliţia de guvernare nu sprijină reforma electorală şi a sugerat că nu are cum să influențeze decizia care va fi luată: „Oricum rămâne să aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia şi atunci se va lua o decizie privind modificarea. Se va modifica, sau nu şi în ce fel rămâne de văzut."

Europarlamentarul Andi Cristea a lăudat în general progresele guvernului moldovean în realizarea programului de asociere, dar a spus că sunt necesare eforturi suplimentare în domenii ca justiţia, lupta împotriva corupţiei, mediul de afaceri şi mass media. El a mai spus că UE doreşte un progres mai accelerat la capitolul reforme în Moldova, scrie Europa Liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel