Rusia sancționează liderii Uniunii Europene și majoritatea europarlamentarilor, ca reacție la sancțiunile Occidentului

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Serghei Lavrov a precizat că Federația Rusă va sancționa liderii Uniunii Europene și majoritatea europarlamentarilor.

Rusia a anunţat, joi după-amiază, sancţiuni împotriva liderilor Uniunii Europene şi a celor mai mulţi dintre membrii Parlamentului European, ca ripostă la măsurile similare dispuse de instituţiile de la Bruxelles şi de statele membre contra unor oficiali ruşi în contextul invaziei din Ucraina.

"Restricţiile li se aplică liderilor de rang înalt ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni, şefilor structurilor militare europene şi vastei majorităţi a membrilor Parlamentului European, cei care promovează politici antiruse", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde. Sancţiunile constau în interdicţii de călătorie pe teritoriul Rusiei şi în restricţii privind deţinerea de active în entităţi ruse.

"Este vorba de o reacţie la sancţiunile masive impuse unilateral de Uniunea Europeană. (...) Pe lista sancţiunilor sunt incluşi oficiali de rang înalt, inclusiv reprezentanţi ai guvernelor şi parlamentelor din anumite state membre UE, precum şi alte persoane publice, inclusiv angajaţi din companii media responsabili de promovarea sancţiunilor antiruse", subliniază Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Interfax.

Uniunea Europeană, Alianţa Nord-Atlantică şi Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au impus Rusiei sancţiuni masive din cauza invaziei militare din Ucraina, scrie Mediafax.

Gazprombank va deschide conturi speciale pentru „țările neprietenoase”

Gazprombank a fost desemnată ca bancă autorizată care va deschide conturi speciale în ruble pentru cumpărătorii de gaze din „țările neprietenoase” și va vinde valută pentru conversia în ruble pentru plata gazului la licitațiile Bursei de la Moscova, a informat joi agenția de știri de stat rusă TASS.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că, conform unui nou decret semnat privind tranzacționarea cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești, iar plățile ar trebui să vină din aceste conturi.

Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri virtuale pe care o prezida pentru a discuta măsurile de sprijinire a companiilor aeriene ruse afectate de sancțiunile occidentale.

Potrivit TASS, Banca Rusiei trebuie să stabilească în termen de 10 zile procedura de deschidere a conturilor speciale în valută pentru cumpărătorii străini de gaze.

„Într-o situație în care sistemele financiare ale țărilor occidentale sunt armate și companiile din aceste țări refuză să-și execute contractele cu băncile, companiile și persoanele fizice ruse și când activele în dolari și euro sunt înghețate, nu are rost să folosească monedele acestor țări”, a spus Putin (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel