Rusia face progrese semnificative în estul Ucrainei. 25.000 de militari încearcă să ocupe orașul Ceasiv Iar, noua țintă a Kremlinului

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Forțele ruse au făcut progrese semnificative într-un coridor îngust din estul Ucrainei, pe măsură ce ofensiva Kremlinului pare să se amplifice.

Imaginile postate de bloggerii militari ruși arată un steag rus fluturând deasupra satului distrus Ocheretyne. Trupele ruse au intrat în acesta duminică, la nord-vest de orașul Avdiivka, după ce au înaintat aproximativ 5 km în 10 zile, scrie The Guardian.

Armata ucraineană s-a retras din Avdiivka în februarie și a încercat să stabilească o nouă linie defensivă în așezările de-a lungul râului Durna, dar în ultimele săptămâni, forțele ruse au continuat avansul, folosind bombe glisante lansate din aer care au distrus buncărele ucrainene.

Ministerul Apărării din Moscova a susținut că trupele ucrainene au fugit din Ocheretyne în grupuri mici și sub foc puternic. Videoclipul a arătat o clădire administrativă distrusă, cu ferestrele explodate și străzile pline de moloz. Civilii păreau, de asemenea, să fi plecat din localiate.

Acest avans înseamnă că Rusia a reușit să ocolească flancul nordic al liniei de apărare recent construită a Ucrainei, inclusiv câmpuri minate și tranșee. Satul – cândva adăpost pentru 3.000 de oameni și un important nod rutier și feroviar – se află la intersecția unor rețele de apărare.

Cartierul general al forțelor armate regionale ale Ucrainei a recunoscut că situația este dificilă. Kievul a spus că rușii au folosit „un întreg arsenal de arme împotriva unităților noastre”, inclusiv ceea ce a descris drept arme chimice. Deși rușii au capturat sudul orașului, ucrainenii susțin că „majoritatea satului” a rămas în mâinile Ucrainei, cu situația sub control.

Forțele ruse se află la aproximativ 30 km de Pokrovsk, principalul oraș garnizoană din zonă, folosit pentru rotația soldaților și echipamentelor, care pare a fi următoarea țintă operațională a Rusiei. Vladimir Putin le-a ordonat soldaților săi să captureze granițele administrative ale regiunii Donețk.

Situație dificilă și la Ceasiv Iar

Mai la nord, o mare ofensivă rusă este în desfășurare pentru a ocupa orașul Ceasiv Iar. Comandamentul militar de est al Ucrainei a declarat că 20.000-25.000 de trupe inamice încearcă să ia cu asalt orașul din zonele mărginașe, deluroase, și districtele din jur. Kremlinul vrea să-l captureze până pe 9 mai - data la care rușii marchează ziua victoriei sovietice în cel de-al doilea război mondial, a spus Volodimir Zelenski.

„Comandamentul militar rus este probabil conștient de închiderea ferestrei înainte de sosirea mai multor ajutoare occidentale și încearcă să asigure câștiguri ofensive înainte ca fereastra să se închidă”, a transmis, luni, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Obuzele extrem de necesare, provenite dintr-o inițiativă condusă de Cehia pentru Ucraina, urmează să sosească până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, iar Joe Biden este de așteptat să semneze un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina după trecerea sa în Senat, ceea ce înseamnă că Pentagonul poate livra în câteva zile unele provizii, cum ar fi obuzele de artilerie de 155 mm.

ISW a spus că artileria „va fi esențială pentru capacitatea Ucrainei de a priva forțele ruse de inițiativă și de a încetini rata progreselor ruse în curs în zone ale frontului, cum ar fi direcția Avdiivka”.

Soldații ucraineni din prima linie s-au plâns că sunt complet depășiți de arme și forțați să raționalizeze muniția. Raportul obuzelor este de 6 la 1 în favoarea Rusiei, iar Moscova are și mai multe tancuri și vehicule de luptă. Armata rusă are, de asemenea, un număr mai mare de infanterie și îi desfășoară frecvent în atacuri de „mașină de tocat carne”. Cel puțin 50.000 de soldați ruși au fost uciși, potrivit unui studiu BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel