România şi Republica Moldova au semnat Tratatul de frontieră. La anul se retrasează graniţa

vama sculeni, republica moldova
vama sculeni, republica moldova

România şi Republica Moldova au semnat, luni, Tratatul de frontieră dintre cele două state, subiect care a reprezentat motiv de acuzaţii reciproce din partea Chişinăului şi a Bucureştiului, în ultimii ani.

vama sculeni, republica moldova

Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere a fost semnat luni la Bucureşti de către ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi şeful guvernului de la Chişinău, Vlad Filat.

În 2011 se vor întocmi noi documente de demarcare a graniţei

Tratatul, ce urmează să fie ratificat de Parlamentele României şi al Republicii Moldova, stipulează că, începând cu anul următor anului intrării în vigoare a acestui document, se va efectua verificarea în comun a traseului frontierei de stat, care se va finaliza cu întocmirea unor noi documente de demarcare, care vor înlocui ultimele documente de demarcare în vigoare, dintre care ultimele datează din anul 1974. Sunt indicate şi principiile privind stabilirea frontierei pe sectoarele apelor de frontieră curgătoare: pe sectoarele navigabile - pe mijlocul şenalului navigabil principal, pe sectoarele nenavigabile - pe mijlocul pânzei de apă a râului sau a braţului său principal.

Întreţinerea infrastructurii, sarcină comună

Textul semnat de România şi Republica Moldova mai cuprinde prevederi legate de măsurile necesare pentru întreţinerea în stare corespunzătoare a apelor de frontieră, pentru prevenirea distrugerii premeditate a malurilor acestora, modul în care se realizează navigaţia de către navele şi celelalte mijloace de navigaţie ale părţilor, informează Agerpres. De asemenea, este stipulată obligaţia de luare a măsurilor necesare pentru menţinerea în stare corespunzătoare a sectoarelor de căi ferate, podurilor, construcţiilor hidrotehnice etc., în locurile unde acestea intersectează frontiera de stat.

Punctele de întâlnire a frontierelor de stat ale României, Republicii Moldova şi Ucrainei vor fi stabilite printr-un acord trilateral separat, potrivit unei prevederi a Tratatului dintre România şi R.Moldova, semnat la Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel