Robert F. Kennedy Jr. dorește să transforme obiceiurile alimentare ale americanilor. Ar putea avea o primă oportunitate de a atinge acest obiectiv la începutul anului viitor.
Dacă va fi confirmat în funcția de lider al Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane, Kennedy ar fi responsabil pentru numirea unor persoane care vor fi însărcinate cu rescrierea Ghidurilor Dietetice pentru Americani, unul dintre cele mai puternice instrumente ale guvernului federal pentru a modela percepțiile publicului despre ce este sănătos – și ce nu este. Aceasta ar putea fi, în cele din urmă, una dintre cele mai bune șanse ale sale de a pune frâu alimentelor ultraprocesate și aditivilor alimentari pe care îi consideră responsabili pentru îmbolnăvirea americanilor.
Piramida alimentară foarte cunoscută a fost între timp înlocuită cu o farfurie multicoloră. Ghidurile Dietetice sunt afișate pe postere în cabinetele medicilor, sunt predate în sălile de clasă și influențează modul în care guvernul cheltuie miliarde de dolari pentru a cumpăra alimente pentru programele federale de asistență și nutriție, mesele școlare și altele. Ghidurile, actualizate la fiecare cinci ani, nu pot impune oamenilor să mănânce mai sănătos sau să forțeze producătorii de alimente să renunțe la anumite ingrediente. Dar, spre deosebire de modificările de reglementare obligatorii, acestea nu trebuie să treacă printr-un proces lung de revizuire reglementară și prin provocări legale aproape certe.
„Dacă vei avea o conducere care vrea să se gândească la schimbarea sistemului de sănătate și nutriție și la modul în care guvernul oferă recomandări despre nutriție… Ghidurile Dietetice sunt un loc destul de bun pentru asta,” a spus Sarah Gallo, principalul lobbyist al Consumer Brands Association, care reprezintă companiile de alimente ambalate și marii producători de alcool. Ea a adăugat că momentul nominalizării lui Kennedy „este cumva perfect pentru asta.”
Kennedy a spus clar că vrea să aducă schimbări agresive în sistemul alimentar, dar poziția sa la HHS nu i-ar oferi o influență directă asupra multor aspecte ale politicii alimentare, care sunt în mare parte supravegheate de Departamentul Agriculturii. Totuși, Ghidurile Dietetice sunt o zonă de politică în care cele două agenții colaborează, numind mai întâi un Comitet Extern Consultativ pentru Ghidurile Dietetice, un grup influent de experți care revizuiește cele mai noi cercetări științifice despre nutriție pentru a informa ghidurile, iar apoi supraveghează grupul de angajați federali care actualizează ghidurile.
Conform legii, HHS și USDA trebuie să finalizeze revizuirea ghidurilor pentru 2025 până la sfârșitul anului viitor, un proces care presupune alegerea unei echipe federale de redactare formată din oameni de știință și nutriționiști ai agențiilor. În final, va fi necesară și obținerea aprobărilor din partea secretarilor HHS și USDA.
Kennedy a spus că vrea să elimine „departamente întregi, cum ar fi departamentul de nutriție de la FDA,” un plan care ar putea afecta persoanele responsabile cu redactarea ghidurilor.
Este la fel de sceptic față de DGAC, comitetul extern consultativ, care a lansat raportul său în decembrie, revizuind cele mai recente cercetări în domeniul nutriției. În trecut, DGAC a fost criticat pentru că avea o relație prea apropiată cu industriile și companiile alimentare care făceau lobby pentru a influența recomandările sale — un lucru de care Kennedy s-a plâns într-un articol de opinie publicat în Wall Street Journal în septembrie.
Pe viitor, acești membri ai comitetului consultativ ar trebui să le fie interzis „să facă bani din partea companiilor de alimente sau medicamente,” a scris Kennedy. Mai exact, el s-a plâns de ani de zile că influența corporațiilor asupra reglementatorilor guvernamentali a permis conglomeratelor alimentare mari să vândă produse pe care le consideră profund nesănătoase.
Încă din 2012, Kennedy a avertizat asupra pericolului pe care influența corporativă îl are asupra politicilor guvernamentale. În timpul campaniei sale, el a susținut inversarea a „80 de ani” de politici agricole, schimbând structura de stimulente pentru fermieri în direcția alimentelor mai sănătoase și departe de agricultura convențională intensivă în pesticide.
Un purtător de cuvânt al lui Kennedy nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii.
Raportul DGAC a recomandat ca HHS și USDA, agențiile care în cele din urmă redactează liniile directoare, să examineze mai atent carnea roșie și zaharurile adăugate în următoarea versiune. Cu toate acestea, nutriționiști precum Marion Nestle, profesor la Universitatea din New York, au observat că raportul a evitat o critică fermă a alimentelor ultra-procesate — unul dintre principalele ținte ale lui Kennedy. La HHS, Nestle a afirmat că RFK ar putea face liniile directoare mai agresive în recomandările lor cu privire la alimentele ultra-procesate.
Kennedy ar putea, de asemenea, să exercite presiuni asupra celor care redactează liniile directoare pentru a include parametri mai stricți în privința alimentelor ultra-procesate, definite în general ca produse ambalate cu un număr mare de aditivi chimici și conservanți. Kennedy, critic al uleiurilor vegetale folosite în gătit, ar putea chiar să contrazică raportul comitetului consultativ, care recomandă uleiuri vegetale precum cel de canola, utilizate în aproape toate produsele alimentare ambalate.
În schimb, el a susținut utilizarea grăsimilor saturate, precum seu de vită, pe care l-a folosit chiar pentru a găti curcanul de Ziua Recunoștinței anul acesta, așa cum a detaliat într-un videoclip postat pe X. Nina Teicholz, fondatoarea grupului nonprofit Nutrition Coalition și susținătoare a grăsimilor saturate precum seu de vită, a declarat într-un e-mail că deja poartă discuții cu echipa lui Kennedy despre recomandările din Liniile Directoare Alimentare.
Cei mai apropiați aliați ai lui Kennedy fac, de asemenea, presiuni pentru schimbări în liniile directoare alimentare și în modul în care acestea sunt redactate. Calley Means, director executiv în domeniul sănătății, fost lobbyist al industriei alimentare și posibil șef de cabinet al lui Kennedy, a postat recent pe Instagram că institutul pentru liniile directoare alimentare „ar trebui desființat.”
Means a completat, și a spus despre comitetul consultativ că ar trebui înlocuit cu o „grupă de lucru” care să demonteze „sistemul nostru defect de subvenții agricole” și să orienteze politicile către „un viitor regenerativ care să nu epuizeze solul și să recunoască faptul că ecosistemele agricole diverse... sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră și pentru mediu.”
Sora lui Calley Means, Casey, un chirurg format la Stanford, care este acum influencer în domeniul sănătății și consilier al lui Kennedy, a criticat, de asemenea, influența corporațiilor asupra Comitetului Consultativ pentru Liniile Directoare Alimentare, în cadrul unei mese rotunde găzduite în septembrie la Capitol Hill de senatorul Ron Johnson (republican, Wisconsin).
Casey Means a cerut, de asemenea, factorilor de decizie politică să reducă cantitatea de zahăr adăugat recomandată ca parte a unei diete sănătoase, criticând prima administrație Trump pentru că a cedat în fața „industriei zahărului, industriei alimentelor procesate și influenței banilor” în 2020.
Cu toate acestea, unii nutriționiști spun că multe dintre concluziile comitetului consultativ din cel mai recent raport, în ciuda conflictelor de interese, sunt în acord cu viziunea lui Kennedy. Liniile directoare alimentare sunt deja „rezonabil de susținătoare” ale „unor obiective generale ale lui RFK, cum ar fi încurajarea consumului de alimente naturale, în locul celor ultraprocesate,” a declarat Parke Wilde, profesor la Friedman School of Nutrition Science and Policy de la Universitatea Tufts. „Nu au o abordare militantă în critica alimentelor ultraprocesate, dar prezintă o viziune cuprinzătoare asupra a ceea ce înseamnă o dietă sănătoasă, pe care cred că RFK Jr. ar găsi-o în mare măsură agreabilă.”
Un aspect necunoscut despre Kennedy — un abstinent, la fel ca Trump — este poziția sa cu privire la alcool, unul dintre cele mai controversate subiecte ale revizuirii liniilor directoare de anul viitor.
Două grupuri de experți analizează în prezent cele mai recente cercetări privind alcoolul și efectele sale asupra sănătății. Totuși, industria alcoolului s-a plâns că unul dintre grupuri are o „predispoziție anti-alcool” și că lipsește transparența. Acest lucru a declanșat un val de scrisori din partea a sute de birouri congresionale îngrijorate că liniile directoare ar putea recomanda reducerea consumului de alcool.
Deși liniile directoare alimentare vor reprezenta prima oportunitate pentru Kennedy de a-și demonstra angajamentul față de reforma sistemului alimentar, pentru majoritatea obiectivelor sale, Kennedy va trebui să urmărească soluții de reglementare mai puțin spectaculoase.
Unii se îndoiesc că RKF va depune efortul necesar pentru a realiza schimbări durabile — mai ales având în vedere opoziția fermă pe care o va întâmpina din partea conglomeratelor alimentare puternice și a lobbyștilor corporativi, care au legături adânci și extinse în Washington și în cadrul Partidului Republican, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu