Coreea de Nord. ONU, rezoluție. Rusia, compromis

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat joi o rezoluție ce condamnă în mod ferm cel mai recent tir nord-coreean de rachetă și în care amenință regimul de la Phenian cu noi sancțiuni, în urma unui compromis cu Rusia, deși inițial Moscova s-a opus. 

Cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate condamnă în unanimitate 'comportamentul profund destabilizator' al Phenianului și îi cer să 'nu mai întreprindă alte teste nucleare'.

'Activitățile ilegale de rachete' nucleare și balistice ale Coreei de Nord 'au dus la escaladarea considerabilă a tensiunilor în regiune și dincolo de ea', estimează organismul executiv al ONU.

De asemenea, Consiliul de Securitate amenință că va lua 'mai multe măsuri importante, inclusiv sancțiuni', pentru a obține ca Phenianul să-și abandoneze programele de înarmare, interzise de ONU.

Semn al unei severități crescute, rezoluția menționează în mod explicit 'sancțiuni', în timp ce textele precedente evocă doar 'măsuri suplimentare' împotriva Coreei de Nord.

'Dacă va trebui să luăm în calcul sancțiuni și alte acțiuni, o vom face', a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, la finalul votului.

Membrii Consiliului au validat textul după ce Rusia a obținut să fie subliniat în acesta necesitatea de a fi găsită o soluție 'prin dialog'.

După tirul, ratat, al unei rachete nord-coreene, duminică, Rusia a blocat un prim proiect de rezoluție, care a primit cu toate acestea acordul Beijingului, marele aliat al Phenianului, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel