Anca Dragu a fost REVOCATĂ. Florin Cîțu este NOUL PREȘEDINTE al Senatului: De vineri, ne apucăm de treabă!

Anca Dragu a fost revocată de la șefia Senatului, Florin Cîțu a fost votat în funcția de președinte al acestei Camere. 

UPDATE: Florin Cîțu a primit 82 de voturi pentru, 25 contra, pentru funcția de președinte al Senatului. ”Îți doresc foarte mult suces, Florin” a spus Alina Gorghiu. ”De vineri, ne apucăm de treabă” a anunțat Florin Cîțu, noul președinte al Senatului.

Anca Dragu a primit 25 de voturi pentru, 82 împotrivă. 

UPDATE: Anca Dragu a fost propusă de USR. AUR n-a făcut propunere. 

UPDATE: Daniel Fenechiu anunță că senatorul Florin Cîțu, președintele PNL, este candidatul propus pentru șefia Senatului, susținut de PSD și UDMR. 

UPDATE: A reînceput ședința. 

UPDATE: Va urma alegerea unui nou președinte al Senatului. 

UPDATE: Urmează un ”scurt” Birou Permanent. 

UPDATE: Lucian Romașcanu a anunțat noile propuneri: vicepreședinți Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Ion Mocioalcă secretar, Marius Dunca chestor. 94 de senatori au votat pentru numirea acestora în funcție. 

UPDATE: Robert Cazanciuc și-a anunțat demisia din funcția de secretar al Senatului, Radu Oprea din funcția de chestor, Gabriela Firea din funcția de vicepreședinte, Vasile Dîncu din funcția de vicepreședinte. 

UPDATE: ”Pentru” revocarea Ancăi Dragu au fost date 82 de voturi, ”contra” 24, abțineri 9, nu votez 0. 

UPDATE: AUR a transmis, prin reprezentantul său, că se vor abține de la vot, având suspiciunea rezonabilă că ar fi încălcată Constituția. ”Mâine vom fi noi la Putere și ar fi bine să nu ne provocați să vă facem noi mâine ce ne faceți astăzi” a spus Claudiu Târziu. 

UPDATE: Liderul UDMR de la Senat i-a mulțumit Ancăi Dragu și a punctat că dacă Legiutorul ar fi dorit ca o minoritate să conducă Senatul, UDMR-ul s-ar fi aflat la conducere. 

UPDATE: Alina Gorghiu a spus direct, în Senat, că era cel mai bun moment ca Anca Dragu să-și dea demisia. 

UPDATE: Radu Mihail și-a continuat declarațiile, iar Alina Gorghiu s-a văzut, din nou, nevoită să intervină și să-i ceară să discute despre procedura de revocare, nu despre alți politicieni. Acesta întreba cum poate fi comparată Anca Dragu cu oameni precum Călin Popescu Tăriceanu sau Crin Antonescu. 

UPDATE: ”Dacă doamna Șoșoacă se multiplică și la USR...” a spus Alina Gorghiu, după ce i-a oprit microfonul lui Radu Mihail, cerând decență și eleganță. 

UPDATE: Radu Mihail a afirmat că se află într-o nouă încercare de mistificare, amintind că PNL a promis o guvernare fără ”ciuma roșie” și acuzând că falsifică votul cu scopul de a putea fi lăsați să fure în liniște. 

UPDATE: Invitat Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD, să vorbească, Alina Gorghiu l-a prezentat: ”Încă liderul grupului PSD, o să-mi lipsiți, domnule Romașcanu”. El a afirmat că ”cea mai certă funcție e cea de fost”. Lucian Romașcanu intră în Guvernul Ciucă, unde va ocupa funcția de ministru al Culturii. În același timp, i-a mulțumit Ancăi Dragu pentru perioada în care au lucrat împreună, asigurându-i că minoritatea va fi tratată cu tot respectul. 

UPDATE: ”Este ilar când nu te mai bucuri de susținerea colegilor senatori să-ți dorești să-i reprezinți” a acuzat Daniel Fenechiu. 

UPDATE: Alina Gorghiu i-a cerut lui Daniel Fenechiu să vorbească despre ”dictatura minorității”. ”Dar elegant, vă rog, că noi așa suntem” a continuat Alina Gorghiu. 

UPDATE: Anca Dragu a precizat că Regulamentele arată că președinții Camerelor sunt aleși pe dura mandatului, adică 2020-2024, acuzând posibilitatea de a fi creată o instabilitate parlamentară perpetuă, invocând precedente în care, din acest motiv, au fost păstrați la conducerea Camerelor membri ai Opoziției: ”Vă reamintesc că articolul 64 din Constituţia României prevede clar că preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor, respectiv în cazul de faţă perioada 2020 - 2024. Tot în acest sens, Curtea Constituţională statuează într-una din deciziile sale că orice reglementare care ar face posibilă revocarea preşedintelui Senatului ori de câte ori s-ar realiza majoritatea de voturi suficientă adoptării unei asemenea măsuri ar fi de natură să creeze o instabilitate instituţională perpetuă. Tocmai de aceea, în practica democratică a României au fost mai multe cazuri în care Opoziţia a menţinut preşedinţia Senatului - spre exemplu, perioadele 2004 -2000, 2009 - 2011 şi chiar anul trecut, în 2020, noua majoritate guvernamentală nu a atentat la această funcţie".

”Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de Putere. Asistăm la un fenomen numit tirania majorității” a spus Anca Dragu, subliniind că-n democrații mai puternice acest fenomen nu este întâlnit. Aceasta a anunțat că revocarea sa va fi semnalată Curții Constituționale a României: ”Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara complet şi total orice instituţie a statului român. Asistăm la un fenomen numit 'tirania majorităţii', una din slăbiciunile democraţiei, care, în statele cu experienţă democratică mai consistentă, este mult mai puţin întâlnit. Preşedintele Senatului are un loc special în arhitectura instituţională, fiind al doilea om în stat, preşedintele Senatului nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma de unul singur simple propuneri în legi, are însă un rol important: în a semnala derapajele activităţii din Parlament şi în a garanta dezbaterile democratice din plen. Şi, cel mai important, poate sesiza Curtea Constituţională a României asupra legilor sau hotărârilor cu privire la care există suspiciuni de neconstituţionalitate. Orice democraţie are nevoie de un echilibru al puterilor, iar obiectivul USR, al partidului din care fac parte, este să asigure, firesc, pentru un partid de Opoziţie, că actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR nu va comite abuzuri, iar Opoziţia va avea pârghiile necesare să limiteze şi să cenzureze aceste potenţiale abuzuri. Vă anunţ, în concluzie, stimaţi colegi, că revocarea preşedintelui Senatului va constitui subiectul unei sesizări la Curtea Constituţională”. 

UPDATE: Începe ședința Senatului: 

UPDATE: ”Este un singur punct pe ordinea de zi, de la ora 12:00, și anume revocarea președintelui Senatului. Este un punct care ține cont de realitatea politică la acest moment, de actuala configurație politică. Nu e vreo pedeapsă, vreo sancțiune, e o chestiune firească, de normalitate, când se schimbă majoritatea, când se schimbă configurația politică, e democratic ca acea majoritate să-și poată desemneze șeful Senatului sau al Camerei Deputaților. Am invocat articolul 64 din Constituția României, regulamentul Senatului, o decizie a CCR, numărul 601” a declarat Alina Gorghiu, adăugând: ”Nu e nicio problemă că nu și-a dat demisia, chiar dacă așa era elegant”. 

Florin Cîțu este susținut la șefia Senatului de PSD, PNL și UDMR, iar, în continuare, urmează să fie convocată o nouă ședință a Biroului Permanent, după vacantarea funcției. 

---- 

Biroul permanent al Senatului s-a reunit astăzi, de la ora 10:30, iar pe ordinea de zi ar fi și revocarea Ancăi Dragu, de la conducerea camerei parlamentare, conform unor surse citate de Agerpres. 

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele acestei camere parlamentare poate fi revocat la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, dacă acesta a încălcat grav sau în mod repetat Constituţia sau Regulamentele Parlamentului.

Revocarea poate fi demarată şi la propunerea a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune, se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

Potrivit unor surse parlamentare, şedinţa plenului ar avea loc, marţi, la ora 12:00. Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discuta revocarea sa. Conducerea acestor şedinţe va fi asigurată de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.

Ulterior şedinţei Bp, propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului şi, dacă este aprobată, prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri. După alegerea unui nou preşedinte al Senatului se renegociază, dacă este cazul, de îndată, repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent. 

USR anunță că va lupta să împiedice ”abuzul deosebit de grav”



USR a transmis un mesaj tăios în acest context, arată Mediafax: ”USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu. După ce au negociat cum să-și împartă pârghiile de influență și banii românilor, PSD, PNL și UDMR trec astăzi, cu o grabă demnă de o cauză mai bună, la acapararea conducerilor Camerei Deputaților și Senatului. O fac la fel cum au făcut politică în ultimul timp: în total dezinteres și dispreț față de cetățenii care i-au votat și față de binele țării”. 

Citește și:   LIVE  Camera Deputaților, ședință 23 noiembrie 2021. Se alege PREȘEDINTELE - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel