Reuters: Victoria USL la alegeri, departe de a fi sigură

Victor Ponta
Victor Ponta

După încercarea eșuată de a-l demite pe președintele Traian Băsescu, Victor Ponta este atacat atât din interior cât şi din afara graniţelor, după doar patru luni de guvernare. Conform unei analize a mandatului lui Victor Ponta, realizată de Reuters, primul ministru se află într-o situaţie dificilă înaintea alegerilor din decembrie

[caption id="attachment_237917" align="alignleft" width="360"] http://stirileprotv.ro[/caption]

Analiza realizată de jurnaliștii de la Reuters redă următoarele lucruri

Un social democrat de stânga, Ponta părea că are "totul" în momentul în care a devenit cel mai tânăr premier din Uniunea Europeană, alianţa USL bucurându-se de o majortate parlamentară covârşitoare şi un scor de peste 60% în sondaje.

În acest moment, cel care ar fi fost resposabil cu o schimbare pentru partidul său se află în mari probleme.

Principala preocupare a actualului prim-ministru român a fost cea de a-l da jos pe preşedintele Traian Băsescu şi nu de a se ocupa de numeroasele probleme a celei de-a doua cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană.

Astfel, la cinci de la aderarea la UE, progresele României sunt unele extrem de slabe, realizate sub o serie de coaliţii ce au rezistat puţin în lupta pentru reformă.

Mulţi români se simt daţi la o parte din Uniunea Europeană, în timp ce autorităţile de la Bruxelles monitorizează atent respectarea statului de drept din România, statul fiind în continuare respins la intrarea în spaţiul Schengen.

Guvernul nou format al Uniunii Social Liberale, o uniune fragila, a emis peste 40 de ordonante de urgenta in primele doua luni, trecand peste parlament si limitand puterile Curtii Constitutionale.

Ponta a incercat sa prezinte incidentele drept consecinte ale disputelor de acasa. "Nu imi plac cei care merg sa faca denunturi la Bruxelles sau Strasbourg sperand ca ii va ajuta acasa, insa pe de lata parte nu cred ca ar trebui sa ne luptam cu Comisia Europeana pe tema razboaielor domestice" a spus Ponta, potrivit Reuters.

Totuşi, certurile cu Basescu si curtea au afectat increderea la nivel international in ceea ce il priveste pe Ponta. "Unde este garantia ca nu se va intampla iar? Recapatarea credibilitatii pierdute cu partenerii externi nu va fi nici usoara nici rapida", a declarat un diplomat european pentru Reuters.

"Impreuna cu PNL am esuat, asa ca este privita ca o alianta ratata - desi Crin Antonescu este vazut ca principalul vinovat", a declarat un social-democrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel