Rețetă papanași tradiționali. Gustul copilăriei ca la mama acasă

Rețetă papanași tradiționali. Gustul copilăriei ca la mama acasă 
   /    Foto: Ioan Radu Gava
Rețetă papanași tradiționali. Gustul copilăriei ca la mama acasă / Foto: Ioan Radu Gava

Rețetă papanași tradiționali, desertul dulce acrișor al copilăriei, gătit repede și simplu, cu brânză de vaci, smântână și dulceață. Fragezi și aromați, papanașii tradiționali sunt succesul unei mese în familie. 

Un preparat culinar tradițional românesc, papanașii sunt gustările calde așteptate de pofticioși. 

Rețetă papanași tradiționali: Savoarea gustului autentic 

Scăldați în smântână și dulceață, presărați cu zahăr din abundență, papanașii moldovenești prăjiți au o formă rotundă și sunt gătiți cu brânză de vaci. Pentru cea mai gustoasă rețetă papanași tradiționali avem nevoie de 800 g făină, 300 g brânză de vaci, 3 gălbenușuri, 300 ml lapte, 1 cub de 50 g drojdie proaspătă, 50 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 praf de sare și coajă rasă de lămâie sau de portocală după gust. 

Se amestecă drojdia cu zahărul și cu laptele călduț și se lasă 10 minute la crescut. Se adaugă brânza, gălbenușurile de ou, un praf de sare și coaja de la citrice și ¾ din cantitatea de făină. Se mixează bine până când compoziția devine omogenă și treptat se toarnă, în ploaie, restul de făină până la obținerea unui aluat moale și fraged. 

Se lasă la dospit circa 30 de minute până când aluatul își dublează volumul. Forma papanașilor tradiționali se face la mână, se ia coca, și se învârte până ajunge de mărimea unui mingi de tenis, se aplatizează și se face un gol în mijloc. Se lasă la prăjit în ulei încins aproximativ 3 minute pe fiecare parte până când aluatul se rumenește. Se scot pe un prosop de bucătărie și se servesc cu smântână din abundență și dulceață cu un gust dulce acrișor și zahăr pudră presărat. 

Papanași la cuptor, rețete diversificate, gusturi inedite 

Pentru acestă rețetă avem nevoie de 400 de grame de brânză de vaci proaspătă, 2 sau 3 ouă, după plac, 5 pliculețe de zahăr vanilat, o linguriță de zahăr pudră, 3 linguri de griș, un praf de sare, 100 de grame de unt, făină, gem de cireșe sau dulceață, o folie de hârtie de copt.

Grișul se fierbe bine în apă, se adaugă ouăle și brânza, se amestecă până când compoziția devine omogenă. Se toarnă zahărul pudră și vanilat, sarea. Când grișul atinge punctul de fierbere se adaugă făina și untul. Se iau cantități mici de aluat și se fac biluțe, se aplatizează și se face o gaură în mijloc. Se pun pe hârtia de copt și se bagă la 180 de grade, în cuptor, pentru aproximativ 40 – 45 de minute. Când papanașii au o culoare rumenie se scot și se servesc cu dulceață și smântână. 

Rețetă de papanași tradiționali diferă de la o regiune la alta, ca de exemplu, în zona Moldovei sunt prăjiți, în Ardeal papanașii se fierb și sunt serviți cu scorțișoară, smântână grasă și dulceață. Ușor de preparat și de gătit, acest preparat culinar este fraged, simplu și gustos, gata pentru a satisface orice poftă. 

Cunoscuți ca și desertul copilăriei, rețeta de papanași tradiționali provine din Evul Mediu și se spune că, atunci, gospodinele făceau această rețetă papanași tradiționali pe care îi îmbibau în siropuri dulce, intense și parfumate, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel