Republica Populară Donețk cere ca Zelensky să fie judecat pentru crime de război

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky

Un deputat din autodeclarata Republică Populară Donețk, a declarat miercuri că regiunea susținută de Rusia intenționează să-l judece pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ca criminal de război.

Vorbind cu agenția de presă de stat a Rusiei Tass, Yelena Shishkina a spus că Republica Populară Donețk va aduce acuzații împotriva parlamentarilor care au condus Ucraina din 2014, când președintele rus Vladimir Putin a anexat Crimeea. Printre aceștia se numără Zelensky, fostul președinte interimar Oleksandr Turchynov și fostul președinte Petro Poroșenko, a spus ea, potrivit Newsweek.

"Autorii crimelor militare nu sunt doar cei care țin armele în mână și apasă pe trăgaci. Aceștia sunt și generali, care dau ordine și, de asemenea, președinți", a spus Shishkina, care conduce comisia pentru legislație penală și administrativă a parlamentului RPD.

Ea i-a acuzat pe cei trei că și-au pus semnăturile ”sub ordinul de a trimite neo-naziști în Donbas pentru a ucide civili aici”.

Responsabilitatea penală pentru crime de război, conform legilor din Donețk

Kremlinul a împins narațiunea conform căreia așa-numita ”operațiune militară specială” a lui Putin urmărește să salveze locuitorii din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk dintr-un ”genocid”.

Shishkina a spus că legile din republica autodeclarată stipulează responsabilitatea penală pentru crimele de război, precum și pentru sprijinirea și finanțarea terorismului.

”Ucraina a pus în aplicare condiții care au permis organizațiilor neonaziste să funcționeze pe teritoriul său, inclusiv amnistia pentru membrii lor, neaducerea lor la răspundere penală și aprobarea legislativă a crimelor comise împotriva rușilor”, a adăugat ea.

”Când sunt prezentate suficiente dovezi de către agențiile de aplicare a legii… atunci, desigur, cei vinovați vor fi pedepsiți”.

Curtea Penala Internațională, izvor de inspirație pentru Shishkina

Comentariile lui Shishkina au venit după ce Curtea Penală Internațională a declarat că va investiga posibile crime de război comise în timpul invadării Ucrainei de către Rusia.

Procurorul șef al instanței, Karim Khan, a anunțat pe 2 martie că biroul său va analiza posibile crime de război comise în țară, după ce aproape 40 de state membre CPI au depus o cerere de anchetă.

Un număr tot mai mare de oficiali și lideri mondiali au cerut ca Putin să fie tras la răspundere pe măsură ce numărul morților civili crește în Ucraina.

Parlamentarii de la Kiev și-au elaborat propria rezoluție care îl etichetează pe președintele rus drept criminal de război, potrivit Radio Europa Liberă, citată de Newsweek.

Rezoluția precizează că urmărește ”confirmarea publică a crimelor comise de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, împotriva securității omenirii și a dreptului internațional, și face apel la instituțiile internaționale să investigheze actele ilegale menționate și să tragă la răspundere lui Putin”.

Acesta afirmă că Putin este responsabil pentru acțiuni ”în care milioane de ucraineni au suferit prejudicii sănătății, în multe cazuri moarte, au pierdut bunuri mobile și imobile și au fost forțați să-și abandoneze casele”.

Citește și...

Carla Del Ponte cere emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Putin

Fostul procuror internaţional Carla Del Ponte a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să emită rapid un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, ca urmare a operaţiunilor sale armate din Ucraina, transmite sâmbătă AFP.

"Putin este un criminal de război", a declarat jurista din Elveţia, în vârstă de 75 de ani, care a investigat crime de război în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps.

Emiterea unui mandat de arestare internaţional este necesară pentru ca Putin şi alţi conducători ruşi să răspundă pentru crimele comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, spune ea.

În cinci săptămâni de război, mii de ucraineni au fost ucişi, câteva milioane de ucraineni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele şi cartiere întregi din unele oraşe au fost distruse de bombardamente, aminteşte AFP.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel